www.vooruit.be

Focus: Videodroom

 

Omschrijving

© Michiel Devijver

 

VIDEODROOM

wo 10 t/m vr 19.10

New compositions for screen

film / experimental / rock / pop / electronica / hiphop

Naar goede gewoonte slaan Vooruit en Film Fest Gent in oktober elf dagen lang de handen in elkaar. Niet alleen voor talloze uitstekende films kan je tijdens Film Fest Gent in Vooruit terecht, je kan er ook naar VIDEODROOM, een reeks avonden waarop topmuzikanten live composities spelen. Dat kunnen originele scores zijn, maar evengoed volstrekt unieke improvisaties. Gegarandeerd gaat het telkens om eenmalige cross-overs die je enkel in Vooruit voorgeschoteld krijgt.

De voorbije jaren improviseerde het instrumentale doom-ensemble Earth bij de Japanse cultfilm 'Belladonna of Sadness' en speelde het legendarische Goblin de integrale soundtrack van George A. Romero's zombie-epos ‘Dawn Of The Dead’. Dit jaar verwelkomen we ex-Sonic Youth-opperhoofd Thurston Moore, UK grime fenomeen GAIKA - die begin dit jaar nog de monden deed openvallen tijdens OUT THE FRAME, en Ghost, het totaalspektakel hosted by Raveyards.

Ontdek hier het volledige programma

 

wo 10.10 - Thurston Moore plays new scores for films by Maya Deren

Thurston Moore ken je natuurlijk van oernoiseband Sonic Youth, ‘s mans uitstekende solowerk en spannende zijprojecten als Thurston Moore Group en Chelsea Light Moving. Speciaal voor VIDEODROOM zakt de Amerikaan af naar Vooruit voor een exclusieve en eenmalige show. Moore componeert een nieuwe score op gitaar bij vier experimentele, stille kortfilms van Maya Deren.

  

 

wo 10.10 - 20:00 Theaterzaal
rock / experimental
€21 / 18 (presale)

‘Witch's Cradle’ - 13 min
‘At Land’ - 15 min
‘Ritual in Transfigured Time’ - 14 min
‘Meshes Of The Afternoon’ - 14 min

 

 

####

do 11.10 - Kilbourne plays 'Blade' + afterparty met Springstof

Kilbourne is een transgender dj en activist die groot werd in het LGBTQ-clubcircuit van New York. In haar muziek mixt ze industrial, hardcore en club music én tackelt ze de misogynie en transmisogynie in de danswereld. Kilbourne heeft ook een voorliefde voor hardcore house, trance... en horrorfilms. Vorig jaar maakte ze een compleet nieuwe soundtrack bij 'Blade', de ondertussen legendarisch campy vampierenklassieker uit 1998 met Wesley Snipes in de hoofdrol. Een film met, 20 jaar voor ‘Black Panther’, een Afro-Amerikaanse superheld als protagonist. 

Vooraf praten we met haar over het hoe en waarom van deze herwerkte versie. Wie wil, kan na de film nog in de Balzaal terecht voor de afterparty - zonder bloedbad, no worries.

do 11.10 - 19:30 Theaterzaal
film / electronica / ambient / dj
Kilbourne plays ‘Blade’: €7
‘Blade’ afterparty with Kilbourne / more tbc: €16 / 13 (presale)
Combiticket Kilbourne plays ‘Blade’ & afterparty: €15 (presale only) 

 

####

vr 12.10 - GHOST: HAUNTED HOUSE ft. Christeene / Hantrax / Oisoi / Dolly Bing Bing & Alien Observer / Raveyards

Raveyards (het Gentse audiovisuele electronica-collectief rond Francois de Meyer en Stefan Bracke) zorgt voor een totaalspektakel geïnspireerd op horrorfilms met GHOST: HAUNTED HOUSE. Verschillende bands en solo-artiesten als Christeene, Hantrax, Dolly Bing Bing & Alien Observer, Johannes Verschaeve en IOIOI brengen korte sets in indrukwekkende video-installaties.


GHOST - © Eva Vlonk

vr 12.10 - 20:00 Concertzaal
film / electronica / experimental / performance / installatie / dj
€13 / 10 (presale)

 

####

za 13.10 - Kevin Toma plays 'Frankenstein'

It’s alive! James Whales’ ‘Frankenstein’, met de mythische Boris Karloff in de hoofdrol, zorgde anno 1931 voor vele klamme handjes en verschrikte blikken. Zoveel decennia later staat Whales’ meesterwerk - gebaseerd op Mary Shelley’s boek, over een wetenschapper en zijn uit lichaamsdelen gecreëerde monster - nog altijd als een huis. Kevin Toma schreef een originele soundtrack bij de film. Tijdens VIDEODROOM voert hij die live uit op piano en synthesizer, in combinatie met ingetogen samples en soundscapes. 

za 13.10 - 20:00 Theaterzaal
film / electronica
€15 / 12 (presale)

 
 

####

ma 15.10 - Hauschka & O'Halloran - ‘Cinematic Collaboration’

Hoewel pianist-componisten Dustin O'Halloran en Hauschka al jarenlang vrienden zijn, is het Oscargenomineerde ‘Lion’ van Garth Davis slechts hun eerste samenwerking voor film. De gezamenlijk gecomponeerde score weerspiegelt hun gedeelde interesses in zowel klassieke als avant-garde composities. ‘Cinematic Collaboration’ ging in première op het Krakow Film Music Festival 2018, en is nu te zien op VIDEODROOM. 

ma 15.10 - 20:00 Theaterzaal
piano / ambient / experimental
€25 / 22 (presale)

 

####

di 16.10 - Oona Libens - 'Pharmakon' / Lea Bertucci - 'projection/reflection' 

Oona Libens - 'Pharmakon'

Het werk van Belgisch-Zweeds filmmaakster en kunstenares Oona Libens bevindt zich ergens tussen expanded cinema performance, geluidskunst en pre-cinematografische goocheltrucs. Libens’ combinatie van diaprojecties, film, schaduwspel en tape loops monden uit in volstrekt unieke voorstellingen die onmogelijk in een vakje onder te brengen zijn. ‘Pharmakon’ is het derde deel - na ‘Nausea’ (2014), over de zee, en Libens afstudeerproject Celeste (2012), over het universum.

  
Oona Libens © Annelien Vermeir

Lea Bertucci - 'projection/reflection'

De New Yorkse componist en improvisator Lea Bertucci grossiert in all things electro-akoestisch en minimal, maar gebruikt vooral de ruimte rond haar als instrument. Feedbackende altsaxen en basklarinetten vormen haar handelsmerk, in combinatie met experimentele visuals en collages van musique concrète en electronica.

Tijdens haar nieuwe voorstelling 'projection/reflection' werpt een achter Bertucci geplaatste projector een lichtstraal op een reflecterende patch op de rug van de performer. Het lichtpatroon dat ontstaat wordt weerspiegeld op de muur achter haar. 


Lea Bertucci © Alex Philipe Cohen

di 16.10 - 20:00 Gouvernement
film / avant-garde / experimental
€8 / 5 (presale)

 

####

wo 17.10 - Lena Willikens & Sarah Szczesny play 'Phontom Kino Ballett'

Lena Willikens is een van dé Duitse dj's en producers van het moment. Voor 'Phantom Kino Ballett' slaan topproducer Lena Willikens en kunstenares Sarah Szczesny de handen in elkaar. Samen creëren ze een alsmaar muterende wereld van geesten. ‘Phantom Kino Ballett’ is één reusachtig geluidsfragment met “black theatre, Holly Woodlawn´s nervous breakdowns, strobe and dance music, arpeggiated anime, Mario Montez´ mobilee, kinetic costume and Maria Callas´ chiffre.”

wo 17.10 - 20:00 Domzaal & Balzaal
film / experimental / performance / party / dj
€7 (presale)

 

#### 

do 18.10 - Aïsha Devi / Abyss X / Slagwerk dj's

Aïsha Devi

De Zwitsers-Tibetaanse electronica-producer en zangeres Aïsha Devi maakt euforische, gedeconstrueerde, filmische dansmuziek. Voor haar nieuwe show werkt Aïsha Devi binnen een 360° panoramische projectie, ontworpen door de Franse beeldende kunstenaar Emile Barret.

Abyss X

Hypermoderne, ongecensureerde en eerlijk rauwe electronica: de Kretenzische Abyss X doet weinig toegevingen in haar muziek. Voor haar bezwerende live-performances put Abyss X uit haar dans- en theaterachtergrond. Goed voor een totaalspektakel dat live electronica en performance combineert met flarden opera, choreografie en dramaturgie.

Slagwerk DJ's

Het Leuvense electronica-collectief Slagwerk sluit de avond af met een dj-set waarop het goed vertoeven is.

  

do 18.10 - 20:00 Domzaal
electronica / noise / dj
€13 / 10

 

####

vr 19.10 - GAIKA presents 'Akira'

30 jaar (!) geleden kwam ‘Akira’ uit, een Japanse film geschreven en geregisseerd door Katsuhiro Otomo. Deze lichtjes geniale post-apocalyptische anime - gebaseerd op de gelijknamige manga-reeks - kreeg al snel een cultstatus. ‘Akira’ beïnvloedde met zijn kinetische energie, grenzeloze verbeelding en dystopische thema's een hele generatie manga- en sciencefiction-liefhebbers. Een van die fans is de Londense producer en rapper GAIKA, in maart 2018 nog te zien als fenomenale afsluiter van hiphopfestival Out The Frame. Tijdens VIDEODROOM brengt GAIKA een hommage aan ‘Akira’ door een complete remix van geluid én beeld te maken. Een volledig nieuwe en once in a lifetime totaalervaring!

 

vr 19.10 - 20:00 Theaterzaal
hiphop / electronica
€17 / 14 (presale)

 

in samenwerking met: Film Fest Gent / Gouvernement / Springstof / All Eyes On Hip Hop

Dit artikel werd geschreven op 18.06.18

Reageer