www.vooruit.be

“Verbeelding is weigeren te geloven dat iets vast staat”

 

Omschrijving

Naast tal van boeiende denkers en performancekunstenaars laten we tijdens The May Events ook vier kernartiesten van het internet based label NON Records aan het woord. Zakken af naar Gent: de experimentele Boliviaanse Elysia Crampton, samen met Why Be, het fenomenale Zuid-Afrikaanse GQOM-duo Faka en NON-oprichters Chino Amobi en Nkisi - tevens Vooruit muziekresident.

Nkisi, een alias van Melika Ngombe Kolongo, beweegt zich zowel in de wereld van de beeldende kunst als elektronica. Haar muziek staat bol van donkere, trancey synths en up tempo beats. Melika heeft Congolese roots maar groeide op in België. Met het politiek geëngageerde NON Records focust ze op cutting edge elektronica-artiesten uit Afrika en de Afrikaanse diaspora.
NON is zowel een experimenteel elektronicalabel als een radicaal kunstproject én een sociaal netwerk. Het vecht tegen de onderdrukking van de zwarte cultuur en wil dansvloeren overal ter wereld dekoloniseren. Tijd voor een revolutie? We legden de vraag voor aan Nkisi.

Nkisi: “Ik geloof in ‘kwantummogelijkheden’: revolutionaire moment die plots kunnen ontstaan. Energie en destructie en creatie, onzichtbare krachten, het vechten tegen beperkingen: het kan die ene vonk zijn die de dingen in beweging zet. Elk moment heeft het potentieel om iets in actie te zetten, door de grenzen van het nu te breken. Daarom geloof ik zo in het belang van kunst: de speculatieve aard van kunst voorspelt een toekomst die bereikt kan worden. Of toont op zijn minst nieuwe wegen er naartoe.”

Waar zie jij vandaag, op een globale schaal, nieuwe vormen van relaties tussen performance en politieke bewegingen?
Nkisi: “Performance kan gebruikt worden als een middel voor technologische reproductie, als archief of als een alternatieve publieke ruimte. Waar performance een centrale rol speelt, kan het ruimte bieden om jezelf heruit te vinden. Het kan evengoed dingen laten instorten, ontvouwen of laten evolueren naar nieuwe vormen. Ik denk dat die vormen globaal te vinden zijn, vooral daar waar er behoefte is aan het herschrijven van verhalen. Het is belangrijk dat deze performatieve tools breed toegankelijk zijn.”

Hebben fictie en radicale verbeelding een plaats in revoluties?
Nkisi: “Verbeelding is de weigering dat iets vast staat. Want wanneer iets gefixeerd wordt, vallen sommige dingen buiten het beeld. We moeten vermijden dat onze verbeeldingskracht ingeperkt wordt. Radicale verbeelding moet net vastgeroeste betekenissen verstoren.”

Staat zo’n revolutie niet haaks op de ‘club culture’, waar jij als artiest, muzikant en dj actief in bent? Wat voor invloed heeft die cultuur op jouw artistieke parcours?
Nkisi: “Muziek en dans zijn altijd belangrijk geweest voor mij, al sinds mijn jeugd. Ik denk dat ik sommige dingen beter heb leren begrijpen door mijn lichaam te synchroniseren met ritme. Muziek en dans zijn voor mij niet alleen vormen van entertainment, maar van bevrijding, ontsnapping. Het zijn plekken waar ik mezelf kan worden, waarvan de vibraties mijn eigen lichaam overstijgen en uitdijen naar beweging, empowerment en uitwisseling.”

Je label NON Records is nu zo'n drie jaar actief. Het is fascinerend om te zien hoe de muziek en boodschap wereldwijd mensen raakt en verbindt. Hoe zie je de toekomst van het label en de beweging?
Nkisi: “NONs niet-linguïstische vorm van bestaan presenteert muziek eerder als tijdelijke fragmenten, stukjes informatie die de mogelijkheid hebben om gegevens te shuffelen in het heden en vooraf bepaalde aannames onderuit te halen. Ik hoop dat we in de toekomst nog meer artiesten kunnen ondersteunen die hetzelfde willen doen.”

za 26.05 - Focus on NON: Nkisi / Faka - 22:00 Café

tekst: Wouter Vanhaelemeesch

Dit artikel werd geschreven op 19.04.18

Reageer