www.vooruit.be

Vandekeybus brengt apocalyps naar Vooruit

  •    
  •    
  •    
  •    
       
vorige
volgende

Omschrijving

In Mockumentary of a Contemporary Saviour van Wim Vandekeybus is een verwoestende kracht in de toekomst bezig met alle leven op aarde van de kaart te vegen. Niettemin is een select groepje er met behulp van een kind in geslaagd te vluchten naar een veilige thuisbasis. Samenleven is voor de overlevenden geen evidentie, voortdurend liggen ze met elkaar overhoop.

“Imponeert dankzij de ijzersterke duetten, de knappe scenografie en de spannende, originele manier waarop Vandekeybus het zo heikele en actuele onderwerp dat 'religie' geworden is op de scène gooit. Wow." - Knack Focus

Met deze verbluffende productie slaagt Vandekeybus erin om een futuristisch portret te schetsen van een toekomstige en fictieve Messias in zeven personages. De vele conflicten, de drang om te overleven en de menselijke driften nemen je mee op een emotionele en bewogen trip. 

“In hun dansvoorstelling haalt Ultima Vez indirect prangende hedendaagse vraagstukken over verbeelding, vrijheid en bijgeloof aan, maar dan in een dystopisch universum. Is de mensheid het waard om gered te worden? Is hoop voor de toekomst nog op zijn plaats?" De Morgen Selectief 

 

  

Vandekeybus liet zich voor deze productie inspireren door sciencefiction. Traditioneel in rampverhalen proberen de overlevenden een nieuwe samenleving te stichten gebaseerd op historische gewoontes. Na de talloze boeken en films wou Vandekeybus nu eens de apocalyps naar het danstheater brengen. Zeven personages zitten vast in een post-apocalyptisch tafereel. Ieder probeert op zijn manier de redder van het menselijk ras te zijn.

“Zo verschillend als de nationaliteiten van de personages zijn, zo verschillend zijn hun lichamen, en zo goed zijn ze tegelijk op elkaar ingespeeld.” Het Nieuwsblad  

De personages komen uit alle hoeken van de wereld en hebben hun eigen cultuur, gebruiken en frustraties. Zo is er een Aziatische danseres die een Chinees personage vertolkt, die verbitterd is om de jarenlange éénkindpolitiek van de Chinese overheid. Naast de multiculturele cast, geeft ook de blinde danser Saïd Gharbi present. Gharbi weet op zijn eigen manier de choreografie leven in te blazen. Op scène vindt hij zijn weg via auditieve verschillen, luchtverplaatsingen en hulpmiddeltjes zoals touwtjes.

De performers bevinden zich in een zwart gat. Hoe moet het nu verder? Het zwart gat wordt weergegeven door een duistere scène met wit licht en intense, elektronische soundscapes. In deze voorstelling draait het niet allemaal rond dansen. Er wordt heel wat afgepraat over de zwartgallige realiteit en vergankelijkheid. Dansen is nog steeds dragend, maar dient vooral de dialogen te versterken.  

Mockumentary of a Contemporary Saviour – Wim Vandekeybus
Strijkt op do 29, vr 30 & za 31.03 om 20u neer in de theaterzaal van Vooruit.
Tickets kosten tussen de 8 & 26 euro.

 Foto's: Danny Willems

 

 

Dit artikel werd geschreven op 23.02.18

Reageer