www.vooruit.be

EUROPALIA INDONESIA

 

Omschrijving

 'Balabala' (c) Widhi Cahya-Salihara

EUROPALIA INDONESIA

do 16.11 t/m za 11.01

EUROPALIA nodigt je om de twee jaar uit om de rijke, fascinerende geschiedenis en cultuur van een nieuw land te ontdekken. Tijdens deze editie, van oktober 2017 tot januari 2018, staat Indonesië centraal. Het land is in volle economische en artistieke bloei, en heeft veel meer te bieden dan enkel paradijselijke stranden en majestueuze tempels. EUROPALIA INDONESIA biedt een uitzonderlijk en genuanceerd beeld van dit boeiende land.

In Vooruit kan je terecht voor een dansvoorstelling van topchoreograaf Eko Supriyanto, de literaire avond Jakarta Jive en twee concerten die hedendaagse elektronica verzoenen met Indonesische tradities. En we starten een nieuw platform op waar westerse en Indonesische kunstenaars elkaar ontmoeten.

 

JAKARTA JIVE: DAVID VAN REYBROUCK, AYU UTAMI & GIE GORIS

literatuur / talk / debat

Indonesië, het grootste moslimland ter wereld, bevindt zich vandaag op het kruispunt van traditie en moderniteit. Een ideale voedingsbodem voor schrijvers die het heden omarmen, maar ook greep op het verleden proberen te krijgen. Op 15 november praat de Indonesische schrijver Ayu Utami hierover met schrijver David Van Reybrouck en MO*hoofdredacteur Gie Goris.

 

RABIH BEAINI & TARAWANGSAWELAS / OTTO SIDHARTA / KARINDING ATTACK / UWALMASSA

concert

In Indonesië loopt er niet alleen choreografisch en literair talent rond: ook de muziekscene bloeit er als nooit tevoren. Tijdens EUROPALIA INDONESIA kan je die scene in Vooruit verkennen. Op donderdag 16 november zijn dat alvast Rabih Beaini & Tarawangsawelas (een mix van trance en traditie), Otto Sidharta (elektronica-pionier), Uwalmassa (tribale ambient beats) en Karinding Attack (metal op mondharp).

 

MONSOON PLATFORM

atelier / workshop / debat

Vooruit start, samen met curator Arco Renz, het Monsoon Platform op. Een groep van acht interdisciplinaire kunstenaars - vier uit Indonesië en vier uit Europa - ontmoet elkaar voor een artistieke blind date in Gent. Vanuit hun verschillende disciplines en achtergronden werken de acht een week lang samen. Tijdens de blind dates ontmoeten de acht makers lokale specialisten uit verschillende niet-artistieke domeinen. Op die manier worden nieuwe impulsen en perspectieven in het lopende artistieke proces geïnjecteerd.

Monsoon @ Brussels 2013 from Kobalt Works on Vimeo

 

EKO SUPRIYANTO

dans / performance 

In bijna elk gesprek over dans in Indonesië valt de naam van Eko Supriyanto. Als kind leerde hij van zijn grootvader traditioneel Javaans dansen. Later specialiseerde hij zich in mengvormen van Javaanse, Balinese en moderne dansen. Toen Madonna hem in 2001 uitkoos voor haar Drowned-tour werd Supriyanto wereldberoemd in eigen land. De dansstijl van Eko Supriyanto kenmerkt zich door een unieke uitgepuurde vorm. De vaak ritmische bewegingen putten uit traditionele dansen maar spreken een hedendaagse taal. Dans moet voor Supriyanto ook over de mensheid gaan.

EUROPALIA INDONESIA presenteert een drieluik van zijn recent choreografisch werk, samen met Vooruit, CC Lokeren en CC Evergem. 

 

WOLF MÜLLER / SENYAWA FT. PATSHIVA CIE

concert

Deel twee van een mini-reeks concerten in het kader van EUROPALIA INDONESIA - de vorige show vond plaats op donderdag 16 november. Deze keer kan je Senyawa ft. Patshiva Cie - een 25-koppig koor uit Brussel- en de Duitse producer Wolf Müller aan het werk zien. De perfecte afsluiter van EUROPALIA INDONESIA in Vooruit.

 

in het kader van EUROPALIA INDONESIA ARTS FESTIVAL

 

Dit artikel werd geschreven op 09.05.17

Reageer