www.vooruit.be

MAKE ME UP BEFORE WE BLOW BLOW

 

Omschrijving

MAKE ME UP BEFORE WE BLOW BLOW
A season's opening in disguise 

wo 27.09 t/m zo 01.10

 

Met MAKE ME UP BEFORE WE BLOW BLOW creëren gastcurator Ron Berry (directeur van het Fusebox Festival in Austin, Texas, VS) en Vooruit een tijdelijke vrijplaats voor alter ego’s bedacht door artiesten. We verkennen de mogelijkheden en valkuilen van maskerade en van andere strategieën die kunnen dienen om identiteiten te (de)construeren. De bedoeling: een tijdelijke ruimte maken tussen gekheid en schoonheid, tussen elegantie en onbeschaamdheid, tussen verzet en ergens thuishoren.

 

Vanouds zijn maskers en kostuums krachtige middelen om artistiek en ritueel engagement te verbeelden. In de gruwel van het politieke klimaat waarin we vandaag leven - in de VS in het bijzonder - willen we onderzoeken wat maskers en vermomming kunnen betekenen. Wat betekent ‘doen alsof’ in tijden van fake nieuws? Wat betekent het in een tijd waarin politici niet ondanks, maar dankzij leugens en holle woorden lijken te functioneren?

We verkennen de creatie van persona’s, we maken plaats voor gemixte identiteiten. We staan stil bij vragen rond gender en identiteit. Met werk van performancekunstenaar Paul Soileau bijvoorbeeld. Hij daagt onze voorgeschreven ideeën over identiteit uit met twee personages die ons laten zien wie of wat we echt zouden kunnen zijn - of vrezen echt te kunnen zijn. MAKE ME UP BEFORE WE BLOW BLOW viert verschil en solidariteit, en verkiest de alternatieve persona’s van velen boven de alternative facts van enkelingen. Check het volledige programma hieronder.

#MAKEMEUP #BLOWBLOW
 

wo 27.09

Met 'Radio Vinci Park' zetten visueel artiest Théo Mercier en zanger/danser/choreograaf François Chaignaud op locatie een quasi-sjamanistische ontmoeting op tussen een gezichtsloze motard in volledige outfit en een verzonnen maagdelijke fee, die zowel fantasie als hedendaagse nachtmerries oproept.

Intussen duikt theatermaakster Yinka Kuitenbrouwer de realiteit in met de première 'Kan dus niet'. Daarin onderzoekt ze de psychologische worstelingen van de mens en nodigt ze ons uit om de grens te verkennen van wat ‘normaal’ is.


© Erwan Fichou                                                   © Michiel Devijver 

do 28.09

Benieuwd om meer te weten te komen over de kunstscene in de VS - en in Texas in het bijzonder? Hoor je graag hoe een Amerikaanse curator naar onze kunstscene kijkt? Wil je graag weten wat er zo bijzonder is aan een Texas BBQ? Of gewoon zin om iets te drinken met curator Ron Berry? Kom langs voor een gezellige meet & greet! 

's Avonds transformeren we het Café van Vooruit tot cabaret-voor-één-nacht. Rebecca Havemeyer verwelkomt je voor een cabaretavond die meteen ook je kritische zin aanscherpt. Het satirische country-duo Rummelsnuff, een artistieke muzikant-gewichtheffer uit Berlijn mixt elektropunk met Arbeiterlieder tot wat hij zelf Strommusik noemt. Birdcloud doorprikt stereotypen uit het Zuiden van de VS. 


© Celeste Danger                                                                                                                               

Waar het cabaret een alternatief universum creëert in het Café, doet Yinka Kuitenbrouwer het tegenovergestelde op de bühne. Je kan ook deze avond naar 'Kan dus niet' gaan in de LOD Studio's. Ook Théo Mercier en François Chaignaud spelen 'Radio Vinci Park' een tweede keer op locatie.

 

vr 29.09 - Blacklight Party 

Vrijdag 29 september smeden we MAKE ME UP BEFORE WE BLOW BLOW om tot een Blacklight Party, een nu al legendarisch feestje waarbij het schaamteloze en het excessieve centraal staat.

 
Eerst geeft de multi-disciplinaire feministische kunstenaar Narcissister een lesje in zelfbevrediging: waar ligt de grens tussen eigenliefde en narcisme? Daarna verspersoonlijkt Elisabeth Van Dam Dolly Bing Bing, een buitenaardse popster, een levende sculptuur die voorbij de grenzen van het menselijke leven reikt, in de richting van het animale, digitale, hybride - enhanced en hemels.

Aansluitend ontmoeten we het gender-queer personage Christeene. Met een draderige pruik en uitgesmeerde make-up brengt ze zowel de woede als de humor van de queer ervaring aan de oppervlakte. Een mix van hiphop trash, punk en politieke commentaar. 

 
Performer Pieter Ampe en kostuumontwerpster Moni Wespi kunnen niet ontbreken in een programma waarin vrijheid en generositeit centraal staan. Hun lichamelijke performances zijn vrijheidsrituelen op zich, vaak primitief, woordeloos en schijnbaar kolderiek maar steeds een beetje ongemakkelijk. Wat het op MAKE ME UP BEFORE E BLOW BLOW wordt, blijft voorlopig nog een mysterie. Naar het schijnt iets à la “beardy weirdy calypso jet set copacobana club total”.

 

Afsluiten doen we met de brutale en opzwepende carnavalsritmes, ravemuziek en stevige dosis noise van het het gemaskerde percussie-duo Ninos Du Brasil (Hospital Records, DFA), een project van twee geboren en getogen Italiaanse performancekunstenaars: Nino Vascellari en Nicolo Fortuni. Daarna blijven we doorgaan met een opzwepende dj-set vol eighties / disco / balearic / house van Moscow Disco Rainbow Club
 

 

za 30.09

Wat betekent het om iemand anders te worden? Wat is ‘doen alsof’? Kunnen maskers en kostuums de brug vormen tussen het seculiere en het heilige? Wat is de rol van alter ego’s en gemaskerde identiteiten doorheen de geschiedenis? Welke impact hebben maskers bij politiek protest? Zijn er nog manieren om nieuwe mogelijkheden, realiteiten en concepten te scheppen?

Tijdens de derde dag van MAKE ME UP BEFORE WE BLOW BLOW buigen we ons over deze vragen. Tijdens gesprekken en artistieke documentaires staan we stil bij de rol van maskerade als een sociale strategie om om te gaan met de huidige normen en beperkingen. We tonen 'To each his own mask', een docu waarin de Gentse kunstenaar Tine Guns beelden van traditionele rituelen en politiek protest bijeen brengt. Later die dag tonen we werk van Thomas Wallner & Eva Küpper. In hun docu’s schetsen ze portretten van de protagonisten uit 'Gardenia', een voorstelling van Alain Platel en Frank Van Laecke.

 

zo 01.10 

Op de laatste dag van MAKE ME UP BEFORE WE BLOW BLOW houden we een nieuwe editie van The Wild Brunch in het Vooruit Café: verwacht je aan eten in vermomming, workshops make-up en spontane interventies.

Aansluitend besmet kunstenaar Guadalupe Maravilla de stad met een fantastische en rituele tussenkomst. Maravilla werd geboren in El Salvador maar woont en werkt in de VS. Als performance-kunstenaar en beeldhouwer creëert hij opmerkelijke kostuums en hoofdtooien waarbij hij zijn Maya-achtergrond versmelt met verwijzingen naar de popcultuur. Zijn wilde, wonderlijke creaties doen tegelijk oud en hedendaags aan. Ter gelegenheid van MAKE ME UP BEFORE WE BLOW BLOW zal Guadalupe het gebouw van Vooruit aankleden en een processie organiseren aangevoerd door capoeiradansers.

 

Al even opwarmen voor MAKE ME UP BEFORE WE BLOW BLOW? 


 

 

Koop tickets aan voordeligere prijs

Vanaf 3 tickets geniet je van een voordelig tarief. Stel zelf een abonnement samen met minstens 3 events en krijg een korting tot 20%.

Button bestel abonnement

Dit artikel werd geschreven op 14.07.17

Reageer