www.vooruit.be

Residenties in Vooruit: wie, wat en wanneer?

 

Omschrijving

Ontroerend Goed (c) Brett Boardman

 

Vooruit ontwikkelt de komende jaren verder haar residentieplatform. Op die manier ondersteunt Vooruit ook als Kunstinstelling artiesten en gezelschappen op allerlei manieren: financieel, productioneel, technisch en nog veel meer. De termijn van een residentie varieert, van kort over middellang tot lang. Binnen het STADSATELIER neemt het residentieplatform een centrale plaats in, met ondersteuning voor de STADSRESIDENTEN.

 

Residentie - lange termijn (3>7 jaar)

Vooruit werkt vanaf 2017 nauw samen met vijf artiesten / gezelschappen: Miet Warlop, Ontroerend Goed, Sachli Gholamalizad (ism KVS), Nadia Beugré en Alexander Vantournhout. Deze artiesten kunnen rekenen op financiële ondersteuning, productionele omkadering, repetitieruimte, een afmontage ruimte met technische permanentie, catering en communicatie voor presentatiemomenten in Vooruit. 

Sachli Gholamalizad (c) Charlie De Keersmaecker

 

Residentie - middellange termijn (1>3 jaar)

Vooruit zet een aantal coproducties met PODIUMRESIDENTEN op via productionele ondersteuning. In 2017 zijn dat Marcelo Evelin, Ant Hampton - ook te zien op BLAUWDRUK, Liz Kinoshita en Bàra Sigfusdottir. Ze worden financieel ondersteund en krijgen productionele omkadering, repetitieruimte, afmontage ruimte met technische permanentie, catering en communicatie voor presentatiemomenten in Vooruit.

We stellen ook met trots de allereerste WRITER IN RESIDENCE van Vooruit voor. In 2017 is die eer weggelegd voor Hind Fraihi, bekend als auteur van het visionaire 'Undercover in Klein-Marokko' - over toenemend islamfundamentalisme. Hind breekt op geregelde tijdstippen in het programma van Vooruit in: met een nieuwjaarswens, een statement tijdens BLAUWDRUK of een boekpresentatie. In 2018 is Laura Van Dolron de tweede writer in residence.

Laura Van Dolron (c) Barrie Hullegie

En ook nog in 2017 starten we nieuwe trajecten op met MUZIEKRESIDENTEN. O.a. de Antwerpse producer Roman Hiele en de Leuvens-Congolese Melika Ngombe Kolongo alias Nkisi werken de komende maanden onder de vleugels van Vooruit. 

 

Residentie - korte termijn (<1 jaar)

Enkele tientallen artiesten en gezelschappen betrekken binnen een seizoen een STUDIORESIDENTIE. Zij kunnen rekenen op repetitieruimte en catering. In 2017 verwelkomen we o.a. Maya Wuytack, Action Zoo Humain, Fabuleus, Het Kwartier, Fieldworks, Femke Gyselinck, Greg Wohead & Rachel Mars, Michiel Vandevelde, Anneleen Keppens en Klaas Devos.

Femke Gyselinck (c) Stefanie Van Rompaey

 

STADSATELIER

Binnen het STADSATELIER - de nieuwe term voor Stad & Transitie - bieden we residentietrajecten aan op maat van de artiest: de STADSRESIDENTEN. Daar hoort financiële ondersteuning, productionele omkadering, repetitieruimte en catering bij. In 2017 zijn o.a. Peter Aers, Lucinda Ra, Elly Van Eeghem, Maria Lucia Cruz Correia, Yinka Kuitenbrouwer, Naomi Kerkhove en Anoek Nuyens de STADSRESIDENTEN binnen het STADSATELIER.

Maria Lucia Cruz Correia (c) Michiel Devijver

Dit artikel werd geschreven op 06.03.17

Reageer