www.vooruit.be

Omschrijving

Begin mei was James Leadbitter a.k.a. the vacuum cleaner te gast bij Vooruit met ‘Mental’, een aangrijpende performance over leven met een depressie. In dezelfde periode organiseerde hij in het Museum Dr. Guislain de workshop ‘Madlove’. Daarvoor nodigde hij mensen uit om mee te denken over geestelijk gezond zijn en over het psychiatrisch centrum van de toekomst. Een impressie van een bijzondere bijeenkomst.

Samen rond de tafel
We zijn met twintig en zitten rond een tafel in het Museum Dr. Guislain. Iedereen denkt mee op zijn manier. Alle input is welkom en niemand hoeft bang te zijn om iets verkeerds te zeggen. Wie niet wil praten, kan luisteren. Of tekenen. De sfeer is open en warm en ik ben nieuwsgierig. Dat is goed, verzekert James me, ‘zolang ik maar meedoe en meedenk’. Voor we echt starten, krijgt iedereen een buddy. Niet voor grootse opdrachten. Niet om heel de middag aan vastgeklonken te worden. Wel om steun bij te vinden als het even wat moeilijker zou gaan. Buddy’s zijn maatjes-voor-een middag. Misschien klinkt het vreemd, maar ik vind het een fijn idee dat ik hier, tussen mensen die ik voor het eerst ontmoet, een buddy heb.

De ideale zorgverstrekker
We praten, we dromen, we luisteren, we tekenen. Over de mensen rondom ons. Over zorgverstrekkers. Wat is het ideale karakter van iemand die in een zorgcentrum werkt? ‘Open, met gevoel voor humor,’ zegt iemand. ‘En die persoon mag niet oordelen,’ voegt iemand anders toe. ‘Het liefst heb ik iemand om me heen die niets van mij verwacht,’ zegt iemand na een korte stilte. ‘Ja, het moet iemand zijn die niet in mijn plaats wil denken en me neemt zoals ik ben.’ ‘En ik,’ zegt nog iemand, ‘zou het liefst een robot hebben. Omdat mensen niet alles tegelijk kunnen zijn en robots kan je wel zo programmeren.’ De ideeën en aanvullingen vliegen heen en weer. De ideale personen die we bijeen fantaseren zijn werkelijk i-de-aal.

Centrum van de toekomst
Zo gaat het door, een middag lang. We kiezen voorwerpen die symbool staan voor mentale gezondheid. We verzinnen het gezondheidscentrum van de toekomst. En oké, je kan er skiën naast palmbomen en aan de receptie kan je een wensknop indrukken die je dromen laat uitkomen, maar wie zegt dat dat niet mogelijk is? James alvast niet. Met een glimlach en een gretigheid schrijft hij alles op wat we zeggen. Hij neemt het mee, terug naar Engeland. Daar wil hij zijn veldwerk inzetten om het psychiatrisch gezondheidscentrum van de toekomst te bouwen. Dus wie weet wat we nog mogen verwachten. Eén ding staat vast: het zal een goed gedocumenteerd project zijn, met ideeën van mensen die samen hebben mogen denken en dromen, in alle openheid en vrijheid. Geen beter vertrekpunt dan dat, toch?

De workshop ‘Madlove’ vond niet enkel hier in België plaats, ook in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Letland namen mensen deel. In een volgende fase wil the vacuum cleaner deze bevindingen bundelen in een expo die - hopelijk - in al deze landen te zien zal zijn. (http://madlove.org.uk)

Dit artikel werd geschreven op 06.05.16

Reageer