www.vooruit.be

Intussen bij YOUnited9000

YOUnited9000

Omschrijving

Binnenkort is Victoria Deluxe te gast bij Vooruit met Younited9000. 45 jongeren krijgen er een podium. Wat leeft er in de superdiverse samenleving van vandaag? Hoe vertalen ze dat in theater, film, dans? Een verslag van hun eerste toonmoment na een intensief traject aan zee.

Op camping in Lombardsijde
Huisjes rond een meer, een handjevol gasten op een terras en 45 jongeren in de gangen van een campinggebouw in Lombardsijde. Ze lopen af en aan met tafels en stoelen, een donkere zaal in. Steevast sluiten ze de deur direct achter zich. Geen nieuwsgierige ogen toegelaten, want de voorstelling begint pas straks. De spanning stijgt.

Intensieve werkweek
De jongeren zijn hier nu een week intensief aan het werk. Ze schrijven, stellen scenario’s op, repeteren. Hoe kunnen ze wat ze maken optillen naar een universeler niveau? Waar komen ze los van het anekdotische? Choreograaf Abdelaziz Sarrokh, filmmakers Hannes Verhoustraete en Nina de Vroome en regisseur Gorges Ocloo begeleiden het traject. Vanavond tonen ze het resultaat van hun werkweek. Het past in een groter verhaal: dat van YOUnited9000. Binnen deze atelierwerking van Victoria Deluxe maken jonge talenten met diverse roots kennis met theater, dans en film. Want nog te weinig wordt de superdiverse samenleving van vandaag weerspiegeld in podiumkunst of beeldende kunst. En dat kan anders.

Veelbelovend begin

Wanneer de deuren opengaan zoeken vrienden, campinggasten en familieleden een plek in de zaal. Nog voor de lichten doven vult het podium zich met klank, beweging, beeld. Soms wervelend, soms ingetogen, maar steeds voluit. Af en toe neemt improvisatie de overhand, maar dat is niet erg. De jongeren staan er, vol energie en overtuigd van wat ze creëerden. Wat ze hier neerzetten is een veelbelovend begin voor wat ze in april bij Vooruit zullen brengen.

Younited9000 is te zien bij Vooruit op 15 april 2016.
Foto's: Evy Menschaert

Dit artikel werd geschreven op 31.03.16

Reageer