www.vooruit.be

Wannes Cappelle schrijft lied voor psychisch kwetsbare mensen

 

Omschrijving

Zanger-acteur Wannes Cappelle is op zaterdag 12 maart te gast op Mind the Book met zijn boek ‘Ont-Ferm U’, een uitdagend pleidooi om meer kwetsbaarheid toe te laten in onze maatschappij. Het is een thema dat Cappelle al langer beroert: de West-Vlaming is peter van Buddywerking Vlaanderen. Speciaal voor de organisatie schreef Cappelle een nummer over het sociale isolement dat mensen met psychische kwetsbaarheid kunnen ervaren en hoe dat te doorbreken.

Buddywerking Vlaanderen brengt vrijwilligers (de 'buddy's') in contact met een personen met een psychische kwetsbaarheid. Ze ontmoeten elkaar om op regelmatige basis leuke dingen te doen en op die manier een brug te vormen naar de buitenwereld.

De waarde van vrijwilligers

"Buddywerking Vlaanderen overkoepelt de 13 regionale Buddywerkingen in gans Vlaanderen en Brussel. Elke regionale werking wordt ondersteund door buddymedewerkers die vrijwilligers en deelnemers rekruteren, informeren, koppelen, opvolgen en ondersteunen. Het hart van de werking zijn onze vrijwillige buddy's die telkens opnieuw klaar staan voor hun deelnemer", aldus Robin Broché, coördinator Buddywerking Vlaanderen.

Het buddylied kreeg de titel 'Onderbemand' en geeft weer wat de waarde van een buddywerking inhoudt. Buddywerking Vlaanderen wil met dit lied inzetten op de bekendmaking van de organisatie en de werving van vrijwilligers. Ook willen ze psychische problemen meer bespreekbaar maken.

Uitgestoken hand

"De tekst van het nummer wil de relatie tussen buddy en deelnemer weergeven. De deelnemer voelt zich geïsoleerd, en vindt soms moeilijk aansluiting tot de buitenwereld. De buddy is geen wonderdokter, maar iemand die de deelnemer ziét, hem de hand reikt en zegt: en als we nu eens met zijn tweeën iets deden? Deze eenvoudige uitgestoken hand kan iemands leven veranderen. Niet alleen het leven van de deelnemer zelf, maar ook dat van de buddy, zo blijkt", licht Wannes Cappelle toe.

 

 

beeld (c) Tine De Wilde - (c) Focus Knack (Knack is mediapartner van Mind the Book)

Dit artikel werd geschreven op 07.03.16

Reageer