www.vooruit.be

IT ALL HAPPENS IN YOUR HEAD: beweging herleid tot haar essentie

 

Omschrijving

Het begon met Manyone

In 2013 creëerden artiesten Sarah Vanhee, Mette Edvardsen, Alma Söderberg en Juan Domínguez - samen met coördinatrice Natalie Gielen - Manyone, een ondersteuningsstructuur die hun werk op een duurzame manier organiseert en rekening houdt met hun individuele praktijken. Manyone is geen label maar eerder een samenwerkingsstructuur die tegelijkertijd op autonomie en solidariteit gebaseerd is.

Ik nodigde de artiesten van Manyone uit om een vijfdaags programma over hun artistiek werk en praktijk uit te denken. De initiële uitnodiging was met opzet opgesteld als een open vraag: waarom vorm je samen een groep? Het huidig economisch klimaat dwingt artiesten natuurlijk om middelen gemeenschappelijk te maken. Maar er is duidelijk meer aan de hand. Waarom vormen net die vier artiesten/praktijken Manyone? De focusweek IT ALL HAPPENS IN YOUR HEAD is een poging om alles aan elkaar te knopen. Ik weet niet waar we eindigen maar het vooruitzicht om hierover te reflecteren is zeer opwindend.

 

Choreografen die geen dans maken

Niets is subjectiever dan verschillende artistieke praktijken te vergelijken. De meeste artistieke trajecten zijn juist persoonlijke en unieke expressies. Wij als curatoren creëren altijd graag een thematische, formele rode lijn om kunstproducties te begrijpen en vatten. Dat laat ons toe om context te bieden en om die context met het publiek te delen. De individuele praktijken van de vier Manyone-artiesten zijn rijk en complex. Maar het feit dat ze vrijwillig een groep gingen vormen, zet me ertoe aan om toch te proberen die onmogelijke oefening te realiseren – of ten minste om een reeks basisvragen te stellen.

Je zou kunnen zeggen dat Juan, Mette, Alma en Sarah choreografen zijn die geen echte dans meer creëren. Dat ze het idee van beweging tot zijn essentie - tijd en ruimte - herleiden. Zozeer zelfs dat het hier en nu begint te versmelten en te vervagen. En als er al iets is dat hun werken verbindt, is het hun vermogen om zinnen en gedachten te stimuleren. Je blijft je maar afvragen of wat je ziet en voelt enkel in je hoofd bestaat. Of het er misschien allemaal al was voordat je in het theater toekwam en je gewoon een duwtje nodig had om het allemaal op gang te brengen. Wat er gebeurt lijkt simpel maar de effecten gaat diep. IT ALL HAPPENS IN YOUR HEAD is een uitnodiging om door je eigen brein en lichaam rond te dolen.

Waar deze focusweek ons uiteindelijk zal leiden is nog onduidelijk. Maar ik heb het gevoel dat we tijdens deze dagen iets belangrijks en essentieels zullen raken: samen tijd doorbrengen om complexe kunstprojecten en artistieke praktijken te begrijpen.

 

Een niet te missen ervaring!

Matthieu Goeury
Programmator Dans & Theater, Kunstencentrum Vooruit
(in samenwerking met Manyone)

Dit artikel werd geschreven op 01.02.16

Reageer