www.vooruit.be

Vooruit één van de voortrekkers in de verduurzaming

Omschrijving

De Standaard publiceerde op 15 december 2015 een artikel over het plan van de Vlaamse overheid om de Vlaamse cultuurhuizen duurzamer te maken. 

"Vlak voor het beëindigen van de klimaattop heeft ook het Vlaams cultuurbeleid een stap naar de vergroening gezet. Op voorstel van Bart Caron (Groen) onderschreven alle politieke fracties een resolutie om de cultuur­gebouwen energiezuiniger te ­maken. (...) 'De cultuursector heeft in zijn Open Klimaatbrief zelf voorgesteld om zijn organisaties zo veel mogelijk klimaatneutraal te maken en eco-efficiënter te werken' (...)"

"De resolutie is bestemd voor het segment van de grotere cultuurcentra tot mastodonten als de Vooruit, de Bourla, De Singel en de Opera Vlaanderen. 'Veel cultuurgebouwen dateren uit de jaren 70', zegt Elke De ­Beuckelaer. Ze werkt voor Pulse, de organisatie die drie jaar geleden initiatieven rond duurzaamheid begon te verbinden. 'Voor beglazing, isolatie en energieprestaties scoren ze meestal niet zo goed.' (...)"

"Kunstencentrum Vooruit in Gent is één van de voortrekkers in de verduurzaming. Tot 2018 werkt het op dat vlak een masterplan uit. 'Het is een grootschalige operatie om dat in heel Vlaanderen te doen', zegt Johan Penson, hoofd infrastructuur van de Vooruit. 'Maar ze betaalt zichzelf op termijn terug. Door tussentijds te renoveren, blijft een gebouw in goede staat. Verduurzamen is op termijn de enige optie.'"

"Om de resolutie toe te passen, wordt beroep gedaan op het Fonds voor Culturele Infrastructuur (Foci). 'Binnen het Foci zijn er momenteel vijf prioriteiten, die nog in de vorige legislatuur zijn vastgelegd', klinkt het op het kabinet Gatz. 'Vanaf volgend jaar komen er vijf nieuwe. Energieneutrale ingrepen zullen daar ­zeker bij zijn.'"

Zie volledig artikel op www.destandaard.be door Geert Sels onder de titel 'Vlaamse cultuurhuizen moeten nu snel groen worden'

Dit artikel werd geschreven op 15.12.15

Reageer