www.vooruit.be

Nieuw internationaal circuslaboratorium

 

Omschrijving

Experimentele circusworkshop in de marge van Smells like Circus

Samen met het Finse Cirko (Center for New Circus) en met medewerking van CircusInfo Finland en Kunstencentrum Vooruit, organiseert het Circuscentrum (Vlaams Centrum voor Circuskunsten) in januari en maart 2016 een artistiek laboratorium voor circusprofessionals aan het begin van hun carrière. Dat lab is een initiatief van het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux.
 

De deelnemers

Na een open call zijn er nu drie Finse en drie Vlaamse circusartiesten geselecteerd voor deelname aan het laboratorium. De geselecteerde artiesten zullen als groep samenwerken in een gedurende zeven dagen in Gent (9 – 15 januari 2016) en vijf dagen in Helsinki (22 – 26 maart 2016). Het laboratorium is voornamelijk bedoeld als kunstzinnige ontdekkingstocht. De mentoren die hen zullen begeleiden, zijn ervaren professionals uit uiteenlopende disciplines: in Gent theaterregisseur Arne Sierens, in Helsinki mimespeler Marc Gassot en actrice Kati Outinen.

De circusartiesten die deelnemen aan het laboratorium vormen een bont gezelschap, van een techniekstudent die vluchtte naar de wereld van het circus tot een dansende acrobaat:
 

Josse De Broeck
Josse De Broeck, 21, beoefent de duo-acrobatiek en studeert aan de Tilburgse ACaPA (Academy for Circus and Performance Arts), een school die zich richt op circus- en performancekunsten. “Ik hoop geconfronteerd te worden met verschillende meningen, ideeën en zienswijzen met betrekking tot de circuskunsten, waarbij nationaliteit geen rol speelt, aangezien het circus de gemene deler is,” aldus Broeck.

Michiel Deprez
Michiel Deprez, 26, is jongleur en studeerde in juni 2015 af aan de ACaPA. Deprez volgde eerder een pedagogische opleiding aan de École de Cirque de Bruxelles. Op dit moment werkt hij aan twee soloprojecten. “Ik werk graag alleen, maar merk dat ik ook behoefte heb aan feedback en dialoog, zodat ik mijn lichaam en geest kan uitdagen en andere artiesten kan ontmoeten. Kort gezegd: ik wil mijn blikveld verruimen,” zegt Deprez.

Hendrik Van Maele
Hendrik Van Maele, 20, begon zijn circuscarrière bij de Vlaamse circusschool Cirkus in Beweging, waar hij optrad in meerdere voorstellingen en circuslessen gaf. Op dit moment zit hij – in navolging van De Broeck en Deprez – in het derde jaar van zijn studie aan de ACaPA, waar hij deel uitmaakt van een vierkoppig acrobatencollectief. “Ik ben gefascineerd door het onderzoeken van de grens tussen circus en dans,” zegt Van Maele.

Inka Pehkonen
Inka Pehkonen, 23, is een Finse circusartieste, die is gespecialiseerd in de Washington-trapeze en het op handen staan. Ze begon haar carrière als tienjarige in het jeugdcircus Linnanmäki en studeerde in 2015 aan de circusschool van Lahti af als professioneel circusartiest. Pehkonen werkt als freelancer en is een van de oprichters van hedendaags-circusgezelschap Sisus.

Mira Sirkka
De 24-jarige uit Lapland afkomstige Mira Sirkka staat op het punt af te studeren als circusartiest en -docent. Ze is gespecialiseerd in de hoelahoep en luchtacrobatiek. Daarnaast is Sirkka geïnteresseerd in clownerie en vuur- en performancekunsten. Voor haar studie aan de circusopleiding van de Turku Arts Academy studeerde ze theaterkunsten. Dankzij die studie besefte Sirkka dat de hobby die haar als kind al zo na aan het hart lag, het circus, haar ware passie was. Naast optreden en lesgeven is Sirkka tegenwoordig ook regisseur binnen het hedendaags circus. “Ik ben geïnteresseerd in contrasten, zoals het combineren van kettingen met tederheid, of van hoelahoepen met ongewone trucs en ritmes,” verklaart ze.

Otto Tammivaara
Otto Tammivaara, 27, is in eigen woorden een ”mislukte techniekstudent, die zijn oude leven ontvluchtte en zichzelf terugvond op de circusopleiding van opleidingscentrum Salpaus”. Nu is Tammivaara herboren als beginnend circusartiest, en heeft hij ook de moed gevonden om zijn droom na te jagen: een carrière als stand-upcomedian.
 

 
Informatie van
Fins Cultureel Instituut
 
In de marge van
Smells like Circus van Circuscentrum & Vooruit

Meer informatie bij:  
Circuscentrum (Maarten Verhelst) of Cirko (Erika Härkönen)

Foto-mozaïek:
Bovenste rij v.l.n.r.: Inka Pehkonen; Hendrik Van Maele; Michiel Deprez
Onderste rij v.l.n.r.: Otto Tammivaara; Mira Sirkka; Josse De Broeck
© Elliot Dehaspe, Alejandro Estrada, Jenny Mansikkasalo, Joonas Purastie en Maarten Verhelst

Dit artikel werd geschreven op 02.11.15

Reageer