www.vooruit.be

Superisolerend glas in de ramen van het Vooruitcafé met dank aan EnerGent

 

Omschrijving

Vooruit wil een motor zijn in de transitie naar een sociaal rechtvaardige, duurzame samenleving, niet alleen door boeiende projecten en inzichten te delen met het publiek maar ook door stap voor stap de eigen werking en infrastructuur te verduurzamen. De eigen werking future fit maken gebeurt meestal achter de schermen. Maar soms zijn de inspanningen ook erg zichtbaar, zoals de nieuwe, superisolerende beglazing in het Vooruitcafé.
 

Het uiterlijk van ons beschermd monument

Waarom nu pas? De grote, enkel beglaasde raampartijen van het café zijn lang behouden uit respect voor de unieke monumentale uitstraling van ons gebouw. Pas recent, na een intense zoektocht en in overleg met specialisten monumentenzorg, heeft Vooruit een dun soort dubbel glas kunnen vinden dat het uitzicht van de voorgevel weinig of niet aantast.

De werken financieren gebeurde in samenwerking met de Gentse burgercoöperatie EnerGent, die Vooruit een lening toestond van € 50 000 aan een marktconforme rente. Voor het aangename binnenklimaat in het Vooruitcafé en de dalende stookkosten: een grote dankjewel aan EnerGent! 
 

Doe mee met EnerGent!

EnerGent cvba verenigt burgers die streven naar een duurzame en klimaatneutrale samenleving en haalt geld op om te investeren in hernieuwbare-energieprojecten, de realisatie van energiebesparingen en het leveren van energiediensten. Enkele concrete voorbeelden: 

In oktober 2015 is EnerGent gestart met het project de 'Wijkwerf', dat de inwoners van de Gentse wijk Macharius-Heirnis (en bij uitbreiding van heel Gent) aanzet en helpt om hun woning energiezuiniger te maken. Doel: deelnemers laten verbouwen met minder kopzorgen, en aan een lagere prijs.

Begin dit jaar kon EnerGent bekendmaken dat het als burgercoöperatie 20% participeert in de bouw van windturbines in Melle-Wetteren. Daar in de buurt is een EnerGentcomité opgestart voor de burgerparticipatie in het lokale windmolenproject.

Voor deze en vele andere projecten is EnerGent steeds op zoek naar investeerders-coöperanten. Ook andere hulp is welkom. Je mag EnerGent bijvoorbeeld ideeën doorgeven voor investeringen die een energiebesparing opleveren… Lees meer op energent.be.

 

Foto: openingsweekend met caféconcert Alek et les Japonaises / caféramen in stellingen © Michiel Devijver
 

Meer informatie over EnerGent:

Dit artikel werd geschreven op 08.10.15

Reageer