www.vooruit.be

Vooruit gaat zelf imkeren!

 

Omschrijving

Sinds april 2011 hadden we dankzij de Gentse stadsimkers Apicula twee bijenkasten op ons Vooruitdak. Deze bijen produceerden Vooruithoning die we momenteel verkopen aan de bar van ons Café en in de biogroentewinkel van De Wassende Maan in ons Ticketbureau. Apicula besloot onlangs echter hun vleugels uit te slaan in Frankrijk, en namen hun bijenkastjes mee. Maar…


Niet getreurd, Vooruit imkert nu zelf!

Ons team Infrastructuur is altijd al gebeten geweest door de honingbijtjes. Zoveel zelfs, dat onze gebouwbeheerder Dominique besloot het bijenwerk zélf te willen doen. Onlangs rondde hij zijn cursus imkeren met succes af en mag zich voortaan dus ook volleerd imker noemen.


Geen honing zonder bijtjes

Via de Oost-Vlaamse Imkerbond vonden we onze eigen honingbijtjes. Vorige week zette Dominique de tocht in van Balegem naar Vooruit met twee nieuwe bijenkasten. Met succes!

 

De bijen voelen zich er al helemaal thuis op ons Vooruitdak en zijn ongetwijfeld klaar ons te voorzien van nieuwe, heerlijk zeemzoete Vooruithoning. Maar dat is pas voor mei 2016. De zomeroogst werd al uit de bijenkasten gehaald voor de kasten naar Vooruit kwamen.


En nu eerst… overwinteren!

Momenteel worden de bijenkasten klaargestoomd voor de winter. Zo voorzien we de bijen van voldoende wintervoer ter vervanging van de weggenomen honing. Zelf zijn ze nog naarstig in de weer zoveel mogelijk voedsel binnen te halen. Er valt dus veel te beleven aan de bijenkast.


25kg honing

Als alles goed verloopt, hebben we in het hoogseizoen zo’n 50.000 bijtjes die 25kg honing kunnen leveren. Bergen honing die je naderhand zal kunnen kopen in de biogroentewinkel van De Wassende Maan (naast het Ticketbureau).

Je zal onze Vooruithoning daarnaast ook kunnen proeven in vele van onze gerechten in het Café!

Dit artikel werd geschreven op 11.08.15

Reageer