www.vooruit.be

Solidair met boeiende, weerbarstige, hoopgevende initiatieven in Amman en Palmyra

Makan

Omschrijving

We leven in een wereld in crisis. In de weg uit de financieel-economische crisis lijken heel wat diepe putten te zitten; problemen als het energievraagstuk en de steeds verder teruglopende biodiversiteit tonen hoe diep de ecologische crisis ons duwt; ondertussen neemt de sociale kloof nog toe... Een duurzame uitweg uit die systeemcrisis zullen we alleen kunnen vinden in diepgaande maatschappelijke veranderingen. De volgende jaren blijft Vooruit dan ook overtuigd werken met kunstenaars die actief zijn op het snijvlak tussen kunst en maatschappijverandering en blijven we ons engageren voor projecten die het noodzakelijke transitieproces kunnen inspireren.

Bij die zoektocht willen we – meer dan ooit – kunstenaars en denkers van overal ter wereld betrekken, ook van buiten de grenzen van dit continent. Vaak delen we de stemmen of de trajecten van boeiende kunstenaars en activisten met ons publiek in Vooruit. Soms moeten we ervoor kiezen om hun boeiende stemmen en trajecten elders te verkennen. Want we hebben nog zo veel te leren van het reflectief proces dat kunstenaars ontwikkelen in andere werelddelen, andere uitdagende contexten...

Over de boeiende, weerbarstige, hoopgevende initiatieven die zich ver van Gent afspelen, willen we hier de verhalen delen. 

Zo is er het verhaal van Makan, een ontmoetingsplek en platform voor hedendaagse kunstpraktijken in de Jordaanse hoofdstad Amman. Het leven in Amman wordt steeds duurder, steun voor kunst is er schaars, het klimaat voor individuele vrijheid en expressie vijandig. Toch durft Makan het aan om via een crowdfundingcampagne geld te verzamelen voor onafhankelijke kunstenaars, cultuurproducenten en sociale activisten. We ondersteunen graag de vraag naar (internationale) solidariteit van Makan en willen je oproepen om hun project te steunen.

Niet ver daar vandaan ligt Palmyra in Syrië – uitvoerig in het nieuws vanwege de bezetting door Daesh (IS). Wie dat nog niet deed kan de cultuurwerkers in Syrië steunen door een handtekening te zetten op deze online petitie voor de bescherming van het cultureel erfgoed in die regio.

 

Door Khadija El Bennaoui

Foto © Hassan Amin: expo in Makan Art Space, Amman (Annemarie Jacir and Nidal Khairy, 'Censored', 2010)

Dit artikel werd geschreven op 01.06.15

Reageer