www.vooruit.be

Vooruit wordt Vlaamse Kunstinstelling

Omschrijving

Op voorstel van cultuurminister Sven Gatz heeft de Vlaamse Regering op vrijdag 22 mei 2015 het Concertgebouw Brugge en Vooruit erkend als 'Vlaamse kunstinstelling'. Concertgebouw en Vooruit waren al in januari als kandidaat voorgedragen. Het dossier dat beide organisaties daarop indienden, is ondertussen grondig doorgelicht door een erkenningscommissie van binnen-en buitenlandse experten, die ook een uitgebreid werkbezoek aflegde bij de kandidaten. Het advies van de experten was positief. 

Het Concertgebouw en Vooruit zullen vanaf 2017 toetreden tot het gezelschap waar ook de deSingel, Ancienne Belgique, Kunsthuis (Opera Vlaanderen Ballet Vlaanderen), Brussels Philharmonic en de Filharmonie deel van uitmaken. 

Vlaamse kunstinstellingen hebben een ambassadeursrol, zowel individueel als samen. Ze moeten uitblinken op het gebied van ontwikkeling, productie, presentatie, participatie en reflectie. Daarnaast wordt van hen verwacht dat ze hun expertise en ervaring delen met de andere spelers uit de sector. 

Sven Gatz: “Met de erkenning van deze twee kwalitatieve, innovatieve en dynamische spelers worden de Vlaamse kunstinstellingen uitgebreid en dat doet me plezier. Beiden verzamelden reeds een mooi palmares, zowel nationaal als internationaal. De erkenning van het Concertgebouw in Brugge en de Vooruit in Gent zorgen bovendien voor een evenwichtige spreiding.”

De erkenning geldt voor onbepaalde duur en staat los van de subsidiëring die een kunstinstelling krijgt. De subsidiering is afhankelijk van het beleidsplan dat beide organisaties moeten indienen dit najaar. Net zoals de andere Vlaamse kunstinstellingen zal Vooruit een beheersovereenkomst met de Vlaamse overheid afsluiten voor de periode 2017-2021.

Dit artikel werd geschreven op 22.05.15

Reageer