www.vooruit.be

Stefan Hertmans prijkt opnieuw op onze zijgevel!

 

Omschrijving

Het was in een oud schooltje,
en de ramen waren hoog, dat zich
de schaduw van een man tot in de
lichtkring van oud stof voorover boog.


Wie zich in het verleden regelmatig via de Sint-Pietersnieuwstraat naar Vooruit bewoog, zal zich deze vier dichtregels ongetwijfeld nog herinneren. Ze behoren tot het memorabele gedicht ‘Gelukstraat, Gent’ van Stefan Hertmans. Tot februari 2013 sierde het gedicht de zijgevel van Vooruit als deel van de Gentse poëzieroute. De komst van het dakterras van Vooruit hield jammer genoeg in dat het gedicht plaats moest ruimen voor de doorgang tussen terras en café. Omdat ook voor ons het gedicht na vele jaren een onmisbaar deel was gaan uitmaken van het historische gebouw, beloofden we plechtig dat de gevleugelde woorden ooit op een nieuwe locatie zouden herrijzen.

We spoelen even door naar twee jaar en twee maand later. Stefan Hertmans viert vandaag zijn 64ste verjaardag. Vanavond is hij te gast op Uitgelezen en wordt hij door niemand minder dan burgemeester Termont in de bloemen gezet.

Steek het hoofd even uit het raam en je merkt het zelf ook: de wind staat goed, de sterren staan juist. Hertmans wordt vanavond nog gelauwerd. Geen betere dag, zo denken we, om aan te kondigen dat de linden en kinderen van Hertmans’ gedicht enkele uren geleden weer een plaats hebben gevonden bij Vooruit. Vanaf vandaag prijkt het gedicht aan de zijwand van het dakterras, waar je het in alle rust kan nalezen.

Dit artikel werd geschreven op 31.03.15

Reageer