www.vooruit.be

Vooruit en De Grazer winnen Korte Keten Wedstrijd Stad Gent

  •    
  •    
  •    
     
vorige
volgende

Omschrijving

Uit 12 projectvoorstellen kwam Vooruit - samen met vzw De Grazer - als winnaar uit de bus bij de Korte Keten Wedstrijd van Stad Gent. Beide organisaties winnen € 7500 om hun project te realiseren, geschonken door schepen van Milieu, Klimaat en Energie Tine Heyse. Op 3 februari worden alle deelnemende projecten voorgesteld tijdens een netwerkevent.

De weg van producent naar consument zo kort mogelijk houden

Bedoeling van de Korte Keten Wedstrijd van Stad Gent was om projecten te ondersteunen die de weg van producent naar consument zo kort mogelijk houden. Schepen Heyse: “‘Het creëren van een meer zichtbare, kortere voedselketen is een van de doelstellingen van de Gentse voedselstrategie ‘Gent en Garde’. In een korte keten consumeren we lokaal geproduceerde producten, waarbij we het aantal schakels tussen producent en consument zoveel als mogelijk beperken. We bekijken ook de mogelijkheden van de stad als afzetgebied en we sensibiliseren de stadsbewoners rond duurzaam voedsel."

Puur Gent op je bord in Vooruit

Vooruit wil haar cafébezoekers 'puur Gent' serveren door zoveel mogelijk te werken met lokaal gekweekt en verwerkt voedsel. Op regelmatige basis zullen we ‘korteketen’-deelprojecten opstarten in het Café. Zoals bijvoorbeeld een ‘lokale dagsoep’ of een ‘lokale dagschotel’. Samen met onze leveranciers en eventuele nieuwe partners gaan we op zoek naar duurzame alternatieven.

Per dag worden in Vooruit 150 à 200 maaltijden gegeten, broodjes niet meegerekend. Dergelijke hoeveelheden zorgen ervoor dat we leveranciers en partners een stabiele afzet kunnen bieden en hun kunnen motiveren om aan een transitie naar een duurzamere voedselproductie te werken.

Het Spilvarken

Een concreet voorbeeld van zo'n korteketenproject is bijvoorbeeld de aankoop van een Spilvarken, een van de drie stadsvarkens die aan de Bijloke in zes maanden tijd grootgebracht werden. 42 buurtbewoners kweekten als "hulpboer" de varkens in een korte keten van erkend voedselafval. Samen met de initiatiefnemers van 'Het Spilvarken' zorgden de buurtbewoners voor een diervriendelijk en ecologisch bewust alternatief voor de industriële vleesproductie. Café Vooruit heeft een van de drie Spilvarkens gekocht. Het werd in december verwerkt in de dagschotels en de spaghetti.
 

Meer lezen over de Korte Keten Wedstrijd? Klik hier.

Dit artikel werd geschreven op 12.12.14

Reageer