www.vooruit.be

Lammerstraat di 17.02 afgesloten wegens plaatsing torenkraan

  •    
  •    
   
vorige
volgende

Omschrijving

Je zag het misschien al aan de buitenkant, maar we zijn momenteel bezig met noodzakelijke renovatiewerken aan de Concertzaal en de Coop* (= het stuk links achteraan Vooruit).

Zo staat er momenteel een betonnen sokkel te blinken in de Lammerstraat ter hoogte van Voka.

Kraan Lammerstraat

Op deze sokkel wordt dinsdag 17 februari een torenkraan geïnstalleerd, waarmee een extra niveau op de COOP zal worden geplaatst. Om veiligheidsredenen wordt de Lammerstraat die dag volledig afgesloten van 6u tot 18u. Je zal in die periode dus even moeten omrijden. Alle hinder zou na 18u voorbij moeten zijn, maar we excuseren ons alvast voor de overlast.

Woensdag 18 februari wordt de torenkraan netjes gekeurd en vanaf donderdag 19 februari zal ze in full force aan het werk te zien zijn.

Meer info over de renovatiewerken

Nieuwe toiletten voor de Concertzaal

Al even waren we op zoek naar een betere toiletsituatie in de Concertzaal. De capaciteit is momenteel te klein om tijdens grote fuiven iedereen een plekje te voorzien en de infrastructuur kon ook beter. 
Als alles goed gaat, plannen we een verdubbeling van de capaciteit tegen september 2015. 

We hebben momenteel 5 vrouwentoiletten en 8 mannentoiletten.
In 2015 breiden we uit naar 14 vrouwentoiletten en 15 mannentoiletten. 

In de toiletten zal je zowel nieuwe als oude elementen zien. Wat we kunnen bewaren van de oude elementen, bewaren we. Zo krijg je straks een fijne mix van oud & nieuw terwijl je je plasje doet. 

Kantoorruimte in de Coop*

Aan de linker-, achterkant van Vooruit (=Coop) bevond zich de Emielruimte en kantoorruimte voor medewerkers. De Emielruimte verdwijnt en maakt plaats voor meer kantoren. Momenteel bevinden Vooruitmedewerkers zich over het ganse gebouw, maar vanaf september 2015 krijgen ze allemaal een plekje in de Coop. 

De ruimte die vrijkomt in het monument, wordt gebruikt om extra ruimte voor artiesten te creeëren. De Emielruimte verdwijnt dus, maar krijgt een modernere versie in het oude monument in 2015. 

Extra niveau op de Coop + groendak

Op de Coop (wat geen monument is), bouwen we een extra niveau voor medewerkers. Bovenop dat niveau planten we een groendak. 

Het extra niveau zal niet te zien zijn vanaf de Lammerstraat, maar wel vanaf de achtergevel.  

Aanpak achtergevel

De achtergevel moest dringen gerestaureerd worden. In het verleden infiltreerde water in de achtergevel, waardoor het ijzerwerk roest werd en uitzette. Dat veroorzaakte scheuren in de muur en het beton. Het betonrot wordt weggewerkt en de gevel van de Coop wordt verfraaid.

Daarenboven zorgen we ook voor extra isolatie in de gevel. 

De gevel is géén monument, maar wel een beschermd stadszicht. 

Ecologische materialen 

Bij alle werken proberen we zoveel mogelijk ecologische materialen te gebruiken.
Voor de isolatie in de spaumuur werken we met leempleister en kalkhennep. 

Het houtwerk dat we zullen gebruiken, is afkomstig van hout dat we konden recupereren bij de afbraak en als er nieuw hout aangekocht moet worden, zal dat uit Europa komen. 

*Geschiedenis Coop

Vooruit heeft in de jaren 1950 een metamorfose ondergaan. Toen werd er een stukje supermarkt aangebouwd. De supermarkt heette eerst Coop en nadien Supercoop en was eveneens een onderdeel van coöperatie Vooruit (lees hier meer over de geschiedenis van Vooruit).

Het extra deel is vandaag kantoorruimte, de Emielruimte en de ingang van de Concertzaal. De stijl van het gebouw is duidelijk anders dan het 101jarige monument (te zien aan de achterkant van Vooruit)

 

Dit artikel werd geschreven op 02.12.14

Reageer