www.vooruit.be

We serveren een stadsvarken: puur Gent op je bord!

  •    
  •    
  •    
     
vorige
volgende

Omschrijving

We willen meer werken met lokale producenten en producten en kochten een Spilvarken dat te bewonderen was aan de Bijloke!

Lekker lokaal varkensvlees dankzij Het Spilvarken

Afgelopen zomer toonden enkele slimme stedelingen met het project 'Het Spilvarken' dat het mogelijk is: varkens houden in de stad. Zoals vroeger. De varkens voedden zich toen vooral met huishoudelijk afval en zetten dat om in mest voor de bewerking van landbouwgrond. Zo ontstond een ecologische kringloop waarbij afval wordt verwerkt tot een vruchtbaar product. De varkens hadden ook een sociaal waardevolle functie. De pientere en aaibare dieren zorgden voor leven op straat en onder de mensen.

Drie stadsvarkens werden aan de Bijloke in zes maanden tijd grootgebracht door 42 buurtbewoners als "hulpboer" in een korte keten van erkend voedselafval. Samen met de initiatiefnemers van 'Het Spilvarken' zorgden de buurtbewoners voor een diervriendelijk en ecologisch bewust alternatief voor de industriële vleesproductie. Ze brachten de varkens terug naar de stad, als lokale voedselbron.

Dagschotel en spaghetti met Spilvarken vanaf woensdag

In het café werken we al geruime tijd met biologische en fairtrade ingrediënten. Voortaan gaat Vooruit ook aan de slag met zo veel mogelijk lokale producten: een zo kort mogelijke keten van producent naar consument. Daarom heeft Café Vooruit een van de die Spilvarkens gekocht. We serveren het in de dagschotels en de spaghetti.

Vanaf woensdag 3 december op ons menu in het café. Eet smakelijk!

Korte ketenproject in ons Café

Als we een duurzame voedselproductie willen organiseren in onze stad, dan hebben we niet alleen gedreven lokale producenten nodig maar ook een stabiele afzetmarkt die kan meegroeien met de bewoners. Vooruit geeft het goede voorbeeld door het café stap voor stap om te bouwen tot een korte ketenproject.
 

Dit artikel werd geschreven op 28.11.14

Reageer