www.vooruit.be

Stadsresident Elly Van Eeghem nodigt je uit op HoGent studiedag over leefbare stad

 

Omschrijving

De Hogeschool Gent (HoGent) organiseert op 2 december 2014 een studiedag over de "leefbare stad en omgeving". De onderzoekers van de HoGent delen er hun expertise met elkaar en met het publiek. Welk publiek? Iedereen die meer wil weten over: stadsvernieuwing vanuit een sociaal-pedagogisch of artistiek perspectief, beleidsondersteuning voor steden of kinderen in de stad; iedereen die zich professioneel inzet voor leefbare steden.

Eén van sprekers op de studiedag is kunstenaar Elly Van Eeghem: onderzoeker aan de HoGent én "stadsresident" van Kunstencentrum Vooruit. Dit seizoen is Elly aan het werk in de Gentse wijk Malem waar ze met de voorstelling 'Siedlung' een pakkend verhaal vertelde over een gelijkaardige tuinwijk in Berlijn (zie foto). Daarover kun je hier meer lezen. In 2013 werkte ze aan twee projecten in de Gentse Bloemekeswijk: de samen met buren opgerichte openluchtbioscoop 'Cinema Forum' en de wandeling 'Onder de straatstenen' over de Parijse Quartier des Fleurs. Die projecten zijn onderdelen van een lang lopend onderzoeksproject over de verbeelding van stadsontwikkeling.

Wat valt op aan het werk van Elly Van Eeghem? Ze is geboeid door stadswijken die een ingrijpende fysieke of sociale veranderingen doormaken. Die veranderingen goed te kunnen duiden, legt ze verbanden tussen perifere wijken in enkele Westerse steden en haar thuisstad Gent. Overal waar ze op onderzoek gaat, werkt ze goed samen met bewoners en lokale organisaties.

Op de studiedag zal Elly vertellen over haar onderzoekstraject tot vandaag. Aan de hand van beeldmateriaal uit de verschillende stadscontexten zal ze bespreken vanuit welke vragen haar onderzoek vertrekt, hoe ze tewerk gaat en waarom.

Het volledige programma van de studiedag staat op de HoGent-site. Daar vind je ook praktische informatie, hoe inschrijven,...

Dit artikel werd geschreven op 16.11.14

Reageer