www.vooruit.be

Vooruit Café wil korteketenkeuken

 

Omschrijving

De Gentse werkgroep Stadslandbouw vergadert regelmatig in Vooruit. Op 5 november 2014 organiseert de werkgroep bij ons een vergadering over de samenwerking tussen nieuwe en bestaande boeren in en rond de stad. Samen met Nathalie Snauwaert van vzw Het Spilvarken zal Vooruit er voor het eerst ook zelf een voorstel formuleren:
 

Wat als we het Vooruit Café ombouwen tot een korteketenproject waarbij het voedsel in de keuken lokaal wordt gekweekt en verwerkt?

Het drukbezochte Café is als centrale ontmoetingsplek in Gent de perfecte locatie om als inspirerend voorbeeld iedere burger of ondernemer aan te zetten om slim en lokaal te consumeren. Door klanten authentiek Gents voedsel te serveren verbinden we alle bezoekers met lokale producenten van duurzaam, regionaal en eerlijk voedsel.
 

Korteketenproject in stappen

In het Café Vooruit wordt al zo veel mogelijk met biologische en eerlijke producten gewerkt. De thee, koffie en rum zijn fairtrade. Het brood, de verwerkte groenten, de fruitsappen en heel wat speciale bieren zijn bio. De pasta en de aperitiefknabbels komen van artisanale producenten. 

Het café laten evolueren naar een korteketenproject zal gestaag gebeuren. Kleine deelprojecten zoals een 'lokale dagsoep' of proefrijden met een 'lokale dagschotel' zullen de grote uitdaging meteen concreet maken.

Het project op langere termijn laten slagen, zal een goede samenwerking vragen met partners in dat verhaal. Uiteindelijk wil Vooruit evolueren naar de creatie van een blijvende afzetmarkt en stimulans voor nieuwe en bestaande stadslandbouwinitiatieven. En we willen ook een heldere communicatie voeren met de bezoekers van het café over de herkomst en de productie van de aangeboden producten. 
 

Meedenken?

Wie meer informatie wil over stadslandbouw of korteketenprojecten kan aansluiten bij de werkgroep Stadslandbouw en vergaderingen bijwonen. Lees hier meer.

Dit artikel werd geschreven op 04.11.14

Reageer