www.vooruit.be

Kristel en Hilde zijn fan van: twee handen op één boek

 

Omschrijving

Kristel Vereecken en Hilde Van Rossem komen al jaren naar Uitgelezen, het boekenprogramma van Vooruit.

“Wij leerden elkaar kennen in de Spaanse les en ontdekten dat we allebei een passie hebben voor lezen. Zo besloten we om samen eens naar Uitgelezen te gaan, het boekenprogramma van Vooruit, en sindsdien zijn we blijven komen. We vinden het fijn om ongezouten meningen te horen over waarom iemand een boek wel of niet goed vindt. Je gaat telkens naar huis met een hele lading boekentips. Uitgelezen is een apart avondje uit, heel ontspannend, en op het einde heb je het gevoel dat je veel hebt gekregen.”

Hilde: “Wij kennen elkaar vanuit de Spaanse les en zijn voor het eerst samen naar Uitgelezen gegaan in 2008, het was net de laatste editie van het seizoen dus het was een deluxe-versie in de Theaterzaal. Sindsdien zijn we blijven komen, altijd samen.”

Kristel: “Ondertussen hebben we een heel systeem om al die boekentips van Uitgelezen bij te houden. Ik heb een tablet waarop ik van alle boeken een fragment download. Zo kunnen we een stukje lezen en inschatten of een boek ons zal bevallen of niet. Ik heb ondertussen al een hele Uitgelezen-selectie staan. Boeken die we dankzij Uitgelezen ontdekt hebben zijn o.a. die van Veronesi, of ‘Woesten’ van Kris Van Steenberge, Frituur Miranda, …”

Hilde: “Wat Uitgelezen zo uniek maakt, is het totaalpakket. Je zou natuurlijk ook gewoon een recensie in een literair tijdschrift of een krant kunnen lezen, maar in Uitgelezen krijg je de mening van 4 lezers, wat veel nuance oplevert. En de panelleden durven gewoon rechtuit zeggen wat ze goed of niet goed vonden aan een boek, zonder per sé intellectueel te willen overkomen.”

Kristel: “Je hebt altijd het gevoel dat de panelleden in eer en geweten en voor een breed publiek hun mening geven. Die eerlijkheid spreekt mij enorm aan.”

Hilde: “Naast de drie opgelegde boeken, vertelt elk panellid over zijn of haar favoriete boek. Dat kan zowel iets recents zijn, als een klassieker die ze terug onder de aandacht willen brengen, als een non-fictieboek. Je hebt op het einde van de avond dus een hele lading boekentips. En dan is er nog muziek, wordt er soms voorgelezen, kan je iets winnen op een tombola, …”

Kristel: “Bovendien is Uitgelezen een sociaal gebeuren: je spreekt met mensen af – zo heb ik al mijn moeder en mijn buurman meegenomen, je eet iets vooraf of drinkt iets achteraf. Hilde en ik blijven na Uitgelezen meestal plakken in het Café tot de barmannen de stoelen op de tafels beginnen te zetten.”

Kristel: “Wat zo fijn is aan Uitgelezen is dat je sowieso buiten komt met een goed gevoel. Zelfs als je weet dat je een bepaald boek niet zal lezen, is het toch een verrijking om de panelleden er te horen over praten. Je leert altijd wel iets bij over een bepaalde periode, een bepaalde streek, een bepaalde figuur, …”

Hilde: “Uitgelezen is een apart avondje uit, heel ontspannend, en op het einde heb je het gevoel dat je veel hebt gekregen.”

 

Ook Fan Van iets in Vooruit? We zijn alvast benieuwd naar jouw verhaal. Mail het naar nele@vooruit.be. 

 

 

 

foto (c) Reinout Hiel

Dit artikel werd geschreven op 02.10.14

Reageer