www.vooruit.be

Damon is fan van: de ondoorgrondelijke wegen van Vooruit

 

Omschrijving

Damon De Backer komt al jaren naar Vooruit: als deelnemer aan de jeugdwedstrijd De Kunstbende, als muziekliefhebber én als concertfotograaf.

“De weg naar de Concertzaal is uniek. Het kleine steegje aan de Parijsberg en dan langs het water naar de ingang. ’t Voelt bijna underground. Om tenslotte in die indrukwekkende, 100 jaar oude zaal terecht te komen. Bevreemdend … Eén van mijn beste herinneringen heb ik aan een heel andere kant van Vooruit. Het was een concert in de Domzaal, helemaal bovenaan, bijna onder het dak. Daar geraken was al een avontuur op zich."

“Ik kom vaak in de concertzalen van Vooruit als fotograaf voor de muziekblog Indiestyle. Maar ook om met vrienden af te spreken, vind ik Vooruit ideaal: centraal gelegen, een gezellig café en nu ook nog een terras!”

“Je kan in Vooruit niet per se de allergrootste bands aan het werk zien, maar je krijgt er wel waar voor je geld. Een van de beste herinneringen heb ik aan het concert van Exit Music en True Bypass die in de Domzaal geprogrammeerd stonden. Alleen al naar die zaal geraken – helemaal bovenaan in Vooruit – is een avontuur. Het was de ideale setting voor die twee eerder ingetogen groepen.”

“Ook de weg naar de Concertzaal is gewoon uniek: iedereen kent wel de voorgevel, maar om naar de grootste zaal van het gebouw te geraken, moet je door het kleine steegje aan de Parijsberg en dan langs het water naar de ingang. ’t Voelt bijna underground. Ik herinner me nog een avond dat het gesneeuwd had, het was donker maar overal brandden lichtjes en iedereen stond buiten dicht bij elkaar, klaar om binnen te gaan in de zaal. Een heel sferisch tafereel.”

“Het gebouw heeft ook zoveel geschiedenis en dat voel je: de krakende houten vloer, de balkonnen, … Het straalt zoveel meer uit dan een betonnen bunker én het is mooier om in zo’n zaal van een concert te genieten of er foto’s te maken. Je maakt hier niet de concertfoto’s die je overal kan maken, maar je kan veel meer sfeer scheppen met de zaal zelf. Zo kijk ik heel erg uit naar het concert van Oscar & The Wolf in de Concertzaal, zij kleden het podium altijd aan met planten en licht…”

“In Vooruit is er geen frontstage, maar dat vind ik niet erg. Ik hou er net van om tussen het publiek te staan en het gevoel te hebben dat je bijna bij de artiest op het podium staat. De beste foto die ik hier maakte, was er een van Johannes van The Van Jets. Het was bijna het einde van het concert en ik had mijn toestel al zo goed als weggestoken toen hij plots op een van de boxen sprong. Ik had net een fisheyelens op mijn camera en klikte zo snel ik kon. Op de foto lijkt het alsof z’n gitaar bij ín mijn camera zit.”

“Als ik niet als fotograaf, maar als gewone bezoeker naar een concert kom, doe ik soms mijn ogen dicht. Dan zie ik niet welke foto’s ik had kunnen nemen en gemist heb.”

 

Ook Fan Van iets in Vooruit? We zijn alvast benieuwd naar jouw verhaal. Mail het naar nele@vooruit.be. 

 

 


 

foto (c) Reinout Hiel

Dit artikel werd geschreven op 09.11.14

Reageer