www.vooruit.be

Bára is fan van: onverwachte ontmoetingen in Vooruit

 

Omschrijving

Bára Sigfúsdóttir is dansers, afgestudeerd aan de Brusselse dansschool PARTS. Momenteel werkt ze aan haar tweede voorstelling, waarvoor ze de kiemen legde in een residentie in Vooruit. De Dansstudio werd een week lang haar werkruimte, Vooruit werd even haar thuis.

“De diversiteit van mensen die je hier ontmoet, is ongelooflijk uitdagend. Ik was hier een tijdje in residentie als danseres en kon zo proeven van de creatieve energie die hier rondzweeft. Alleen in de mooie Dansstudio of tijdens de lunch, samen aan tafel met medewerkers en artiesten in de Majolicazaal. Een onverwachts concert of een lindy hop demonstratie. Telkens word je hier verrast. Inspirerend!”

“Het is vooral de ongelooflijke diversiteit van mensen en evenementen die je hier ontdekt, die ik enorm inspirerend vind. Na een lange dag in afzondering te werken kom je uit de studio en je krijgt meteen heel veel input: plots is er een concert aan de gang of passeer je een lindy hop demonstratie of ontmoet je andere artiesten die hier aan het repeteren zijn. Ook het Café is een meeting point voor mensen van alle slag.”

“Wat ik echt aangenaam vond, is het feit dat werknemers en artiesten hier ’s middags samen lunchen. Je zit hier niet gewoon opgesloten in je werkruimte, als je in het gebouw rondloopt, heb je altijd wel iemand mee te praten. Zo vertelde een van de techniekers mij aan tafel de geschiedenis van het 100 jaar oude gebouw.”

“De Dansstudio is een prachtige ruimte met grote ramen en een houten vloer. Ik voelde dat er veel creatieve energie in de ruimte hangt. Je kan er zowel in complete stilte werken als heel luide muziek opzetten zonder dat het iemand stoort. Ik heb tijdens mijn residentie in Vooruit de eerste ideeën voor mijn nieuwe voorstelling ‘The Lover’ ontwikkeld en ga daar nu op verder werken in Zweden.”

“In ‘The Lover’ zit een ecologische ondertoon: het gaat over de mens die zo erg van de aarde houdt dat hij ze verslindt tot ze helemaal geconsumeerd is. Het feit dat Vooruit ook bezig is met ecologie en maatschappelijke projecten zoals de bijen op het dak, de planten op het terras, koken met organische producten, kunstenaars die werken in de stad, … maakt het voor mij een heel interessant huis om in te werken.”

“Ik wil heel graag nog eens terugkomen naar Vooruit, om te repeteren of mijn voorstelling te presenteren. Ik voel een connectie met Vooruit, ik voel me er thuis.”

 

Ook Fan Van iets in Vooruit? We zijn alvast benieuwd naar jouw verhaal. Mail het naar nele@vooruit.be. 

 

foto (c) Reinout Hiel

Dit artikel werd geschreven op 20.10.14

Reageer