www.vooruit.be

Ondertussen in Malem

  • Malem Malem
  •    
  •    
  •    
  • (c) Mathias Boudry (c) Mathias Boudry
Malem       (c) Mathias Boudry
vorige
volgende

Omschrijving

Vooruit ondersteunt projecten van jonge kunstenaars die de stad als hun werkplaats beschouwen en tijdens langdurige "stadsresidenties" begrippen als engagement, stedelijkheid, publieke ruimte en activisme onderzoeken.

Een van hen is multidisciplinair kunstenaar Elly Van Eeghem (°1983). Zij legt verbanden tussen wijken in haar thuisstad Gent en wijken in andere Westerse steden. Welke fysieke of sociale veranderingen hebben er plaatsgegrepen? Hoe verbeelden we ons de toekomst van die steden?

Elly werkt momenteel rond de Gentse wijk Malem. In juni zagen we nog haar voorstelling 'Siedlung' over een wijk in Berlijn-Neukölln, die net als de sociale woonwijk in Malem ontworpen is als tuinwijk "voor de gewone man".Heel wat bewoners van Malem kwamen kijken en lieten hun gegevens achter. Ondertussen heeft Elly al verschillende boeiende gesprekken met hen kunnen aanknopen. Daar gaat ze de volgende weken mee verder.

 

Hoe gaat Elly tewerk?

"Ik praat met bewoners en ex-bewoners, liefst met uiteenlopende profielen. Daarnaast zoek ik mensen op die beroepshalve bezig zijn met Malem en omgeving zoals stedenbouwkundigen, medewerkers van sociale huisvestingsmaatschappijen of private vastgoedontwikkelaars. Die gesprekken voer ik in de eerste plaats voor mijzelf, omdat ik de wijk Malem beter wil leren kennen en er een project wil opzetten dat relevant is voor de wijk."

"Het leegstaande schooltje waar ik 'Siedlung' speelde, is recent aangekocht door de Stad Gent. Vanaf september 2017 kunnen daar opnieuw kindjes terecht. Daar zijn de bewoners blij mee. Over de onzekere bestemming van de ontwijde kerk ernaast, wordt in Malem ook veel gepraat. Een voormalige leider van de 'Bende van Malem', ondertussen een stoere zestiger met tatoeages op de armen, zei: 'Ik ben hier geboren en getogen en hoopte dat ze mij hier ook buiten zouden dragen'."

 

"De getuigenissen die ik verzamel, komen niet letterlijk in mijn project terecht. Ze zijn wel een waardevolle bron van informatie. Wat bewoners kunnen vertellen, is immers niet in boeken of in archieven terug te vinden."

 

 

Wat als

"Een vraag die ik bewoners vaak stel is: stel je voor dat het 2052 is. Deze wijk bestaat dan 100 jaar. Wat zie je wanneer je naar buiten kijkt? De meeste mensen antwoorden dat Malem een sociale woonwijk zal blijven. Ze verbeelden zich hoogstens wat verloedering die met een tweede renovatieronde moet worden aangepakt. Niemand antwoordt dat de woningen in Malem tegen dan verkocht zouden kunnen zijn. Terwijl die kans toch bestaat?"

"Wat als... is een leuk opstapje om toekomstscenario's voor de wijk vorm te geven. Wat als de wijk die tussen twee Leie-armen in zit en 'Eiland Malem' wordt genoemd, overstroomt? Het is niet de bedoeling om te doemdenken of om de nostalgie te voeden, maar om te tonen dat er altijd verschillende mogelijkheden zijn."

 

 

Toonmoment

"Waar deze residentie mij naartoe leidt, weet ik nog niet. Ik neem graag de tijd om een wijk goed te leren kennen voor ik bepaal welk project ik kan presenteren. Zeker is dat ik tijdens het festival (Im)Possible Futures van Vooruit & CAMPO in maart 2015 al iets laat zien."

"Van januari tot en met juni 2015 wordt mijn stadsresidentie meer zichtbaar. Dan maak ik van een oud winkelpand op het centrale plein van Malem mijn atelier."
 

De stadsresidentie van Elly Van Eeghem in Malem is mogelijk met de steun van Kunstencentrum Vooruit, KASK School of Arts Gent, Stad Gent en Woningent.

 

 

Dit artikel werd geschreven op 20.08.14

Reageer