www.vooruit.be

Bijenkasten op het dak van Vooruit

 

Omschrijving

Sinds 18 april staan er twee bijenkasten op het dak van Vooruit. Dat is een initiatief van de “stadsimkers” van Apicula, dat op veel enthousiasme onthaald is in Vooruit—het team infrastructuur is er echt door gebeten!

Vooruit bleek uitermate geschikt als uitvalsbasis voor stadsbijen, ons gebouw ligt “binnen vliegafstand” van drie Gentse parken; we hebben een plat dak dat op het zuiden gericht is; er wonen geen mensen in de onmiddellijke omgeving van dat dak; er staan geen andere bijenkasten dichtbij. Na een go! van Vooruit en de buren van de Universiteit Gent, kon Apicula de bijenkasten komen plaatsen.

“Apicula” verwijst naar de wetenschappelijk naam voor het geslacht honingbij, apis, en betekent letterlijk “bijtje”. Het project wil de daken in het Gentse centrum stap voor stap bevolken met Europese honingbijen (apis mellifera). De doelstellingen daarachter: stadslandbouw mogelijk maken, stadshoning produceren op een ecologisch verantwoorde manier; een beter begrip verstrekken van de honingbij, tonen dat ze essentieel is voor de bestuiving van planten; aandacht vestigen op de milieukwaliteit van de Gentse stedelijke omgeving.

De imkers zijn zeer tevreden: “Het weer kon niet beter, de Japanse kerselaar staat in bloei en de logistieke ondersteuning was gewoonweg onovertreffelijk”.

Apicula gaat verder met het plaatsen van bijenkasten op Gentse daken. Voorlopig hebben de imkers voldoende locaties. In mei staat oogsten in hun agenda. We laten zeker weten waar de honing verkrijgbaar zal zijn!

Je vraagt je nog af wat de risico’s zijn? Bijen hebben de reputatie te prikken, maar een bijenkast valt enkel op in straal van 3m. Wanneer de imkers aan het werk zijn, worden de bijen iets agressiever, maar daarom wordt er naar hoge locaties gezocht. Rond mei is er kans op zwermen: dan vertrekt de oude koningin met een deel van het volk om een nieuwe kolonie op te starten. De bijen hebben zich volgezogen met honing en zijn niet agressief; meestal nestelen ze zich een paar (tientallen) meter verder, waarna een imker ze gemakkelijk kan komen ophalen.

Lees meer op de blog van Apicula; op deze blog zal later ook nog nieuws over het project verschijnen.

Dit artikel werd geschreven op 20.04.11

Reageer