www.vooruit.be

Atlas: de repetitie

  •    
  •    
  •    
  •    
  •    
         
vorige
volgende

Omschrijving

Ana Borralho en João Galante kapen met het theaterstuk Atlas het podium van de theaterzaal en zetten er 100 mensen uit verschillende achtergonden op. Het enige wat ze gemeen hebben is dat ze nog nooit in een theaterstuk speelden. Borralho en Galante kneden die mensenmassa tot een beweging die verandering zoekt. Inspiratie voor het stuk vonden ze bij quotes van beeldend kunstenaar Joseph Buys: “Iedereen is een kunstenaar” en “Wij zijn de revolutie”.

De repetities van Atlas verlopen in groepjes, 100 man waarvan niemand professioneel met theater bezig is op hetzelfde moment samen krijgen ligt niet voor de hand. Dus zijn de repetities opgesplitst en herhaalt elk groepje elke handeling net zo vaak tot het hele stuk geoefend is. Iets wat volgens de makers van het stuk wel goed van pas komt, zo oefent iedere deelnemer z’n rol meteen een paar keer.

Opwarmen met massage en beats

Elke repetitie begint met een opwarming. De deelnemers maken met een lichte massage de spieren van een ander los, en vice versa, gevolgd door een stuk wild dansen naar vrije interpretatie (op het Gettoslang van M.I.A. en de beats van Buraka Som Sistema). Die opwarming is volgens João nodig om de eventuele schroom van de deelnemers weg te nemen. Voor de eerste keer op het podium van de theaterzaal staan kan immers behoorlijk intimiderend zijn.

Het theaterstuk gebruikt op een heel eenvoudige maar doeltreffende manier de kracht om met zovelen op de scène te staan. Elk van de deelnemers (of artiesten) brengt vanuit zijn of haar eigen leefwereld een standpunt aan. Tesamen zorgt die collage aan meningen voor een verlangen naar verandering.

Focus op lokale problemen

Ana Borralho & João Galante brachten het stuk onder meer al in Lisabon, Helsinki en Rio. De plaats waar het stuk gebracht wordt speelt trouwens ook een rol. In het stuk wordt er gefocust op een schrijnend probleem dat eigen is aan die stad of dat land. De hoge werkloosheid in Portugal bijvoorbeeld, of het werkloosheidscijfer in Helsinki dat overschaduwt wordt door het aantal mensen dat er antidepressiva slikt. Verwacht je voor de voorstelling in Vooruit dus aan iets gelijkaardigs.

Dit artikel werd geschreven op 22.10.13

Reageer