www.vooruit.be

blik op Green Bastards Garden met tuinier Willem

  •  Food For Thought  Food For Thought
  •   Food For Thought   Food For Thought
  •   Food For Thought   Food For Thought
  •   Food For Thought   Food For Thought
 Food For Thought   Food For Thought   Food For Thought   Food For Thought
vorige
volgende

Omschrijving

Tuinier Willem Van Gucht teelde de voorbije zomer samen met ONBETAALBAAR zeldzame kruiden en verloren gegane groeten op de Green Bastards Garden, de torentuin op het terras van Vooruit. Stuk voor stuk zeldzame plantjes die bij zadenfirma niet te verkrijgen zijn. Tijdens Food For Thought III op 13 oktober ging in het café van Vooruit de zadenruilbeurs Seeds for the future door, waar het geoogste zaad van de Green Bastards verspreid werd. We keken met Willem even terug én vooruit op het hele project.

Is al het zaad verspreid?

Eéntje niet, er is nog wat Crosne. Best wel een succes.

Wat is het vervolg van de Green Bastards Garden? Gaat alles weg?

De meeste soorten zijn éénjarig, dus die zijn er volgend jaar niet meer. Sommigen zullen opnieuw schieten. Volgend jaar doen we sowieso verder, maar wat dat zal zijn of wat we ermee zullen doen pluizen we deze winter uit.

Gebeurt er nog iets met de uitgedeelde zaden?

De zaden voor dit jaar hebben we bij verschillende organisaties en individuen gehaald: Het Voedselbos, Farfield, Belle Epoque Meise, Frank Van Keirsbilck, The Vegetable Garden, Stijn De Rammelaere… Nu hebben we die zaden opnieuw verspreid, in ruil voor peter- en meterschap van de zaden. Er is een online kaart waarop elke peter of meter aangekruist is. Het doel is dan om volgend jaar opnieuw zaad te oogsten bij hen, verder te verspreiden en terug op een kaart aan te duiden waar het zaad terecht komt. Met één grote olievlek van Green Bastards-zaad in Vlaanderen als doel.

Tevreden?

Ik ben zeer tevreden. Het hele idee van zaad te kweken en te verspreiden was er in het begin niet. Alles is gaandeweg gegroeid, en dat maakte het een pak sterker. Er was ook heel veel aandacht voor. Wat we deden was op zich niks nieuws, alle planten die in de tuin stonden hebben we van mensen uit groot-Gent gekregen. De kracht van dit project was dat we die soorten uit het kwekerscircuit haalden en aan een groter publiek hebben getoond. De plantensoorten uit hun context halen en aan een breder publiek tonen was een goede zet, de Green Basterds Garden was een soort etalage voor al die soorten.

Dit artikel werd geschreven op 21.10.13

Reageer