www.vooruit.be

Verslag opleidingsmoment Haircuts by Children

  •  haircuts by children  haircuts by children
  • haircuts by children haircuts by children
  • haircuts by children haircuts by children
  • haircuts by children haircuts by children
  • haircuts by children haircuts by children
 haircuts by children haircuts by children haircuts by children haircuts by children haircuts by children
vorige
volgende

Omschrijving

In Haircuts by Children krijgen kinderen van de Mandalaschool aan het Rabot even de leiding over een kapsalon. Alles wat daarbij komt kijken ligt 2 dagen lang in hun handen; klanten ontvangen, reclame maken voor het salon, afrekenen én knippen. Deze week krijgen ze een korte opleiding, dit weekend hanteren ze zelf kam en schaar in kapsalon Bar-Bier.

Het lange wachten hoort er bij

Op dag 3 van de lesweek was het eindelijk zover: de kinderen mochten eindelijk kam en schaar in de hand nemen en het knippen uitproberen, met instructies door kapsters Nora en Elke. De dag begon met bespreken hoe een bezoek bij de kapper eruit ziet: je komt binnen, neemt plaats en bespreekt hoe je kapsel eruit moet zien. En soms lang wachten, dat hoort er ook bij, merkten enkelen op.

Strakke blik & stilte in de klas

Eens de klant-kap(p)(st)er relatie na een aantal rollenspellen in de vingers zat volgde het echte werk: kammen en knippen. Vandaag waren de dameskapsels aan de beurt, morgen volgt de snit voor heren. Het kammen volgens de regels van de kunst: uitkammen met een kam met brede tanden, te beginnen vanaf onderen om een pijnlijke hoofdhuid en uitgetrokken haren te vermijden. Iets wat de meisjes in de klas al van nature wisten, de jongens gingen een pak zelfverzekerder door het haar. Gelukkig klagen haartooi-poppen niet zo vlug.
Het knippen zelf begon bij de schaar en hoe je die vasthoudt (ringvinger door het oog, pink op het vleugeltje en duim door het andere oog) en absoluut niet vasthoudt, gevolgd door (recht!) knippen in laagjes na zorgvuldig opspelden. Nora en Elke toonden hoe het moet en de leerlingen richtten hun blik strak op hen, meteen het stilste moment van de les. Dat het de leerlingen boeit is duidelijk.

Durf jij het aan?

Waarom je haar laten knippen door kinderen? Omdat Mammalian Diving Reflex gelooft in de capaciteiten van kinderen en gelooft dat ze even goed in staat zijn om beslissingen te maken als volwassenen. Om de beperkingen die we bij kinderen voor ogen hebben te laten varen, en hun oprechtheid en goede bedoelingen een kans te geven.
Mammalian Diving Reflex wil een machtsverhouding die enkel gebaseerd is op de wil van de oudste even omver gooien en kinderen op gelijke voet plaatsen.

 

Dit artikel werd geschreven op 16.10.13

Reageer