www.vooruit.be

Tafel van ONBETAALBAAR in ons Café

ONBETAALBAAR tafel in ons Café

Omschrijving

Het eerste 'ONBETAALBAAR-meubel' werd deze week in het Café geplaatst. Het betreft een tafel uit recup-hout van 444x75x70cm, die al als teaser voor het Onbetaalbaar-project binnen Possible Futures fungeert.

In de aanloop naar Possible Futures zullen er her en der in huis meer van dergelijke originele objecten opduiken.

ONBETAALBAAR?

ONBETAALBAAR vertrekt vanuit de filosofie dat de waarde van objecten niet enkel economisch is, maar ook ecologisch, artistiek en emotioneel. Ze werken enerzijds met gerecupereerde materialen en geven ze een paspoort en een nieuw leven, maar we bedenken ook oplossingen voor alledaagse praktische vragen. We ontwerpen nieuwe gebruiksvoorwerpen en maken er prototypes van. We transformeren gebouwen om een andere kijk te geven op ruimte. Lees er op hun website meer over.

ONBETAALBAAR tijdens Possible Futures: de Veiling der Dingen

Tijdens ons slotfestival van VOORUIT100, Possible Futures, organiseert ONBETAALBAAR ‘De Veiling der Dingen’.

In het kader van 100 jaar Vooruit verzamelen de makers van ONBETAALBAAR afgedankte materialen, gevonden in de kelders, gangen en depots van Vooruit. ONBETAALBAAR transformeert ze tot nieuwe objecten, samen met de vele partners (Made by Oya, Topo Copy, Maison Caro, Sara Vrugt, …) die de laatste 6 maanden
te gast waren in de Cooperette, de (work)shop in progress in ons Café.

In aanloop naar ‘De Veiling der Dingen’ op 26.10, houdt ONBETAALBAAR een week lang huis in Vooruit tijdens een werkweek. Hun atelier is toegankelijk voor het publiek als een open werkplaats, waar meubelmakers, naaisters, stoffeerders, bricoleurs, metaalbewerkers, restaurateurs, maar ook denkers en vormgevers aan de slag gaan met het verzamelde materiaal.

Het doel is om op het einde van die werkweek een heleboel nieuwe objecten te hebben gemaakt. Die objecten worden voorzien van een paspoort waarin de herkomst van de materialen beschreven staat, de ideeën achter het ontwerp, een korte bio van de maker(s) en foto’s om het werkproces te documenteren. Het paspoort geldt als bewijs van de nieuwe identiteit van het object. Aan het einde van de werkweek worden de objecten die ontstaan zijn in het atelier per opbod op ‘De Veiling der Dingen’ verkocht. De koper neemt niet enkel het object mee naar huis, maar ook het paspoort, waar zijn naam als trotse bezitter in vermeld staat.

Dit artikel werd geschreven op 03.10.13

Reageer