www.vooruit.be

Bijenpopulatie groeit en verschijnt op het terras

Bijen Terras

Omschrijving

Sinds april 2011 hebben we dankzij stadsimkers Apicula 2 bijenkasten op ons Vooruitdak. Deze bijen produceren Vooruithoning die we momenteel verkopen in de Cooperette.

Deze middag verscheen even een zwerm (niet agressieve) bijen op ons gloednieuwe terras.

Als alle omstandigheden goed zijn (goed weer en voldoende voedsel/nectar) dan kweken de bijtjes zeer goed en geraakt de kast overbevolkt. Dat gebeurt meestal in de lente. 
Als je er op tijd bij bent, kan je een 'aflegger' maken en dus de kast opsplitsen. Als je net te laat bent, zal de oude koningin samen met een deel van het bijenvolkje zich volzuigen met honing (waardoor ze verzadigd en niet agressief zijn) en de kast verlaten. Ze zal gaan zwermen om elders een nest op te bouwen. Dat is wat er deze middag gebeurde op het terras. 

De zwerm is 'geschept', bevindt zich niet langer op het terras en staat klaar om vanavond in een nieuwe kast intrek te nemen.

Ook al was het even schrikken daarnet, de groeiende bijenpopulatie heeft enkel positieve gevolgen; we zullen volgend jaar wat meer honing hebben en ondertussen kunnen de bijen ook volop bestuiven, wat de natuur enkel ten goede komt!

Dit artikel werd geschreven op 10.07.13

Reageer