www.vooruit.be

Het Green Bastards Manifesto

Green Bastards Manifesto

Omschrijving

1. Ga op ontdekking.

Er bestaan veel meer groentegewassen en -rassen dan we doorgaans in de winkel aantreffen. Ontdek de wondere wereld van onbeminde groenten en verras je smaakpapillen.

2. Kweek zo veel mogelijk verschillende gewassen.

Hoe meer variatie aan planten in onze landbouw, hoe beter onze voedselvoorziening is opgewassen tegen ziektes, belagers en bedreigingen zoals klimatologische omstandigheden. Meer biodiversiteit maakt ons ecosysteem veerkrachtiger, helpt honger de wereld uit, geeft boeren toekomst en maakt genetisch gemanipuleerde gewassen overbodig.

3. Koop je zaad bij kleine zaadhuizen

Kleine zaadhuizen telen minder bekende rassen. Zij waarborgen de biodiversiteit en zijn het alternatief voor de grote multinationals die enkel uit zijn op winstmaximalisatie.

4. Hou ons groente-erfgoed levendig.

De homo sapiens creëert al eeuwenlang nieuwe groenterassen, op zoek naar net die eigenschappen die we nodig hebben. We bouwen kunstmusea, beschermen gebouwen en bewaren fossielen. Waarom bewaren we onze oude groenterassen niet?

5. Hou gewassen patentvrij.

Planten en genen zijn van iedereen – of van niemand, zo je wil.

6. Geen beestjes, geen plantjes

Landbouw is deel van een groter geheel. Dat geheel heet natuur. Insecten zijn nodig voor de bestuiving, om plagen in te tomen, om afval tot compost te verwerken etcetera. Geniet van het rustgevend geluid van een brommende hommel,dommel in slaap en weet dat het goed komt.

7. Maak je handen vuil.

Teel je eigen voedsel in de tuin, in bakken op het balkon, achter het raam, op de vensterbank, in een verloren
hoekje in het park,... En bouw een insectenhotel.

Lang leve de Green Bastards!

 

Dit artikel werd geschreven op 05.07.13

Reageer