www.vooruit.be

VOORUIT100-parcours: de Cooperette; een (work)shop in progress

Cooperette

Omschrijving

Wie het VOORUIT100-parcours bezoekt kan niet anders dan de Cooperette passeren. Daar kan je namelijk je tickets bestellen om het monument te ontdekken. Sta zeker ook even stil in de de Cooperette en kijk rond je... 

Geschiedenis Cooperette: knipoog naar de Super-Coop

De Cooperette is een knipoog naar de Super-Coop, het warenhuis voor de arbeiders dat van 1956 tot 1979 in Vooruit huisde. Er werden meubels en textiel verkocht. Vaak waren dit producten vervaardigd in lokale coöperaties. Daarnaast had de coöperatie Vooruit ook tientallen kruideniers en apotheken verspreid over de stad. 
De Super-Coop ontstond vanuit de coöperatie Vooruit, die eind 19e eeuw werd opgericht vanuit een vereniging van consumenten en producenten. Het doel was om voordeliger in de materiële en basisbehoeften te voorzien. Het eerste product waar Vooruit zich op toelegde, was het bakken van brood, toen het basisvoedsel van de arbeiders. Wie zich aansloot bij de coöperatie kon broodkaarten kopen en die een week later omruilen voor brood. De prijs van de broodkaarten lag iets hoger dan de gangbare verkoopprijs, maar een deel van de winst die de coöperatie maakte, werd enkele keren per jaar aan haar leden uitgekeerd.

Het verhaal achter de Super-Coop inspireerde Vooruit om in het kader van VOORUIT100 opnieuw een shop in het leven te roepen. Onze nieuwe shop kreeg de naam ‘Cooperette’, een samentrekking van ‘superette’ en ‘coöperatie’. Ofwel: een shop die durft te experimenteren met alternatieve productie- en consumptiemodellen. Waar je niet alleen spullen koopt, maar ook ruilt, of samenwerkt om ze te – leren – maken of herstellen. Samen met kunstenaars, ontwerpers, creatievelingen en lokale specialisten tracht de Cooperette alternatieven te creëren voor de wegwerpmaatschappij. Een tegengewicht voor het kapitalistische streven naar winst.

Wat gebeurt er in de Cooperette? 

We vierden de revival van het repareren en verkopen bijzondere repairkits zoals Kintsugi, Creative Textile en Woolfiller. We leerden haken met de dames van Made by Oya, en borduren met Sara Vrugt. Heb je dit gemist? Geen probleem. Made by Oya en Sara Vrugt lieten zelfmaakpakketten na. Zoals elke resident zijn of haar sporen nalaat in de vorm van een boek, how-to plan, boodschap,… Haak je 70’s netzak, of borduur zelf een fraai gevlekt chique tafelkleed!
Alternatieve uitwisselingsvormen worden uitgetest in de praktijk. Het Economaat van Thomas Lommée nodigt uit om diensten te ruilen. Er komt een ruilkast en met resident ONBETAALBAAR, een collectief van ontwerpers en denkers dat meubeltjes maakt met restmateriaal van Vooruit, wordt gebroed op een eigenzinnige apotheose.

De Cooperette heeft vele gezichten. Als vertrekpunt van een parcours langs de vele verborgen hoeken en kantjes van het voormalige Feestlokaal Vooruit, is het ook een museumshop met bags, koffiemokken, viewmasters, postkaartjes, Triomfbier, brood en nog veel meer moois en lekkers dat verwijst naar de rijke geschiedenis van Vooruit. De producten die in de Cooperette worden verkocht, worden zoveel mogelijk lokaal, duurzaam, handgemaakt, eerlijk, open source of vanuit een coöperatie geproduceerd.

De Cooperette is een work(shop) in progress. Aanbod en programma groeien mee met VOORUIT100, voortbordurend op trials en errors, verrassingen, ervaringen en belevenissen onderweg. Wie weet groeien op dit pad zelfs de kiemen voor een nieuwe coöperatie vanuit Vooruit … Never say never.

Het volledige programma van de Cooperette vind je hier

 
Cooperette ism Europees Sociaal Fonds / ESF investeert in jouw toekomst

Dit artikel werd geschreven op 06.06.13

Reageer