www.vooruit.be

Uitgetest: City Running Tour VOORUIT100

  • City Running Tour VOORUIT100 City Running Tour VOORUIT100
  • City Running Tour VOORUIT100 City Running Tour VOORUIT100
  • City Running Tour VOORUIT100 City Running Tour VOORUIT100
  • City Running Tour VOORUIT100 City Running Tour VOORUIT100
City Running Tour VOORUIT100 City Running Tour VOORUIT100 City Running Tour VOORUIT100 City Running Tour VOORUIT100
vorige
volgende

Omschrijving

City Running Tours Gent heeft een thema run van 8,5 km gemaakt voor VOORUIT100. Op zondag 5 mei kun je voor het eerst meedoen. Ik mocht al een test run maken: leuk, boeiend en niet te lastig!

We vertrekken aan Vooruit en mogen eerst makkelijk bergaf lopen richting Woodrow Wilsonplein. Bij het standbeeld van Edward Anseele houden we al een eerste keer halt. Natuurlijk! Anseele was in 1880 een van de spilfiguren bij de oprichting van de Coöperatieve Bakkerij Vooruit, de eerste van een reeks ondernemingen die een machtig imperium zouden vormen in onze stad. Het 'Feestlokaal van Vooruit' is in 1913 door die coöperatie gebouwd.

Onze sportieve gids, Wim Van de Putte, legt het allemaal vlot uit. En hij geeft ook de praktische spelregels mee: 1. We gaan niet rushen. Het is een sightseeing tour, geen looptraining. 2. We gaan de verkeersregels respecteren. Ook ontdekkers van het rode erfgoed moeten dus netjes wachten bij een rood licht...

Dan zijn we echt vertrokken. Langs de prachtige bomenrij aan de Muinkkaai lopen we naar het standbeeld van een andere socialistische held en medestichter van de 'Samenwerkende maatschappij Vooruit': Edmond Van Beveren. Zijn standbeeld staat een beetje weggestopt achter het MSK, tussen drukke wegen (de ring en de Hofbouwlaan). Ik had het eerlijkgezegd nog nooit bekeken. De eerste verrassing van de thema run, maar niet de laatste...

Via het Citadelpark en de Bijlokesite (waar in het STAM de tentoonstelling over 100 jaar Vooruit loopt) duiken we weer de binnenstad in. De gids heeft overal weetjes. Niet alleen over de socialistische coöperatie, maar over allerlei belangrijke figuren en momenten. Is het ook omdat de zon zo heerlijk schijnt? We zien de (sociale) geschiedenis van onze stad weer helder.

Kun je 30 à 40 minuten onafgebroken joggen aan een tempo van 8 à 10km/u? En heb je zin om op zondagochtend in het verhaal van Vooruit & de stad te duiken? Doe dan eens mee: van zondag 5 mei t/m zondag 6 oktober elke eerste zondag van de maand (behalve in augustus) afspraak aan Vooruit om 10:00. Weersomstandigheden houden echte lopers als Wim Van de Putte niet tegen, de City Running Tour VOORUIT100 wordt niet geannuleerd.

Dit artikel werd geschreven op 03.05.13

Reageer