www.vooruit.be

over het Stadsatelier

 

Simon Allemeersch (c) Maarten De Vrieze

 

“Zijn we verdwaald?” vroeg Konijn.

“Neen”, zei Poeh. “Ik weet precies waar we niet zijn.”

 

 

Van Stad & Transitie...

In 2012 introduceerde Vooruit de term Stad & Transitie: onder die noemer knoopte Vooruit opnieuw aan bij de activistische geschiedenis van het huis. Kunst en samenleving kregen een plaats in het hart van het artistiek programma, artistieke innovatie en maatschappelijk engagement werden aan elkaar gekoppeld. Stad & Transitie transformeerde in een actief platform voor transitie naar een sociaal rechtvaardige, ecologisch én economisch duurzame samenleving.

De voorbije jaren vertaalde Stad & Transitie zich in o.a. de Stadsresidenten (zie verder), debatten, lezingen, voorstellingen en nog veel meer. Maar Stad & Transitie kreeg ook een invulling in eigen huis, met Groene Vooruit. Er werd duurzamer verbouwd, de menukaart in het Vooruit Café bood meer vegetarische en veganistische alternatieven aan, duurzaam transport naar en van Vooruit werd in de kijker gezet, dubbele beglazing en een lichtplan zorgden voor een lager energieverbruik en we engageerden ons in netwerken als Greentrack, Pulse Transitienetwerk en Chantier Gent.

Common Dreams / Maria Lucia Ruz Correia

 

“It is not a utopia, not a dystopia, but a hetero-topia:

a place from which we look at the world differently” - Michel Foucault

 

...naar STADSATELIER

Vanaf 2017 gaan we op dat elan verder: we ontwikkelen een STADSATELIER. STADSATELIER is de bundeling van artistieke praktijken, samenwerkingen met partnerorganisaties die actief zijn rond transitie en participatie, debatten en lezingen, en nog veel meer. STADSATELIER evolueert zo tot een onderzoeksatelier rond kunst en samenleving, met de stad als werkplaats. Deelnemende kunstenaars, collectieven en partnerorganisaties zijn bruggenbouwers tussen het artistieke en het maatschappelijke veld. Het initiatief mag dan wel steeds bij de kunstenaar liggen, burgers worden actief betrokken.

De speerpunten van het STADSATELIER:

  • de kunstenaar gaat in dialoog met burgers en/of een gemeenschap
  • het werk is geworteld in haar/zijn artistieke praktijk
  • het werk is contextgebonden en onderzoekt maatschappelijke vraagstukken (sociaal, ecologisch, politiek,…)
  • menselijke interactie, participatie en kritische reflectie staan centraal
  • de uiteindelijke vorm is variabel: performance, publicatie, installatie, expo, video, magazine, actie, lezing,…

Nog meer vragen over STADSATELIER? Neem contact op met Marieke De Munck via marieke.demunck@vooruit.be.

In het STADSATELIER van Vooruit werken o.a. Peter Aers, BOUGIE, Maria Lucia Cruz Correia, Shamisa Debroey, Vigdis De Cauter, Ewout D’hoore, Ruth De Jaeger, Ephameron, Jessica Huber, James Leadbitter, Lucinda Ra, Naomi Kerkhove, Kloppend Hert/Jong Gewei, Yinka Kuitenbrouwer, Manoeuvre, Ruben Nachtergaele, Anoek Nuyens, Charlotte Peys, Michiel Vandevelde, Martha Verschaffel, Nina Vandeweghe, Elly Van Eeghem, Victoria Deluxe,...

Elly Van Eeghem