www.vooruit.be

Vooruit verbouwt

Vooruit gaat een jaar tegemoet van grote veranderingen. In het voorjaar van 2017 starten de werken van de laatste fase in het grote Masterplan Renovatie van Vooruit. Er komt een nieuwe inkomzone, we bouwen extra studio’s voor artiesten, de Domzaal wordt toegankelijker én er komt meer technische bergruimte. Zo zorgen we ervoor dat Vooruit een plek blijft waar we bezoekers en artiesten op de beste manier kunnen ontvangen, nu én later.

Als bezoeker zal je het komende jaar opmerken dat er in en rond Vooruit veel beweegt. Dat betekent af en toe een omweg maken om in de juiste zaal te komen. Sommige producties zal je zelfs op een andere locatie kunnen bewonderen. Maar geen paniek, we voorzien waar nodig heldere signalisatie en houden je op voorhand op de hoogte. 

Eerste concrete wapenfeit is de tijdelijke verhuis van de Ticketbalie. Vanaf januari 2017 kan je jouw tickets kopen aan de balie naast het Onthaal. Lees hier hoe je daar komt. Ter plekke wordt uiteraard de beloofde signalisatie voorzien. Het is de bedoeling om de werken veilig en vlot te laten verlopen, met zo weinig mogelijk overlast voor iedereen. Dit alles om het voor bezoekers, artiesten, leveranciers, gezelschappen en medewerkers een nog fijnere plek te maken.

Meer weten over onze verbouwingsplannen? Check op tijd en stond deze pagina of volg onze mailings en social media voor de laatste updates. Vragen of opmerkingen? Contacteer ons via verbouwen@vooruit.be of spring gewoon eens binnen.

update vr 21.10.2016 // ...

Het Masterplan Renovatie van Vooruit is mede mogelijk gemaakt dankzij het Fonds Culturele infrastructuur van de Vlaamse Overheid en de Stad Gent en is ontworpen door Dial Architects.

 

Een nieuw hoofdstuk

Met deze verbouwingen is Vooruit niet aan haar proefstuk toe. Tijdens vorige fases creëerden we naast het Café het grote Terras met overdekte fietsenparking (2012-2013), maakten we de Concertzaal en inkomzone klaar voor de toekomst (2015) en kreeg de voormalige COOP-supermarkt een nieuwe functie als werkplek voor alle ondersteunende diensten (2014-2015).

De werken die starten in het voorjaar, zullen ook voor jou niet ongezien voorbijgaan. We pakken enkele belangrijke zones aan.

 

De nieuwe inkomzone, naast het Café

Vooruit is een plaats waar meer dan 350 000 bezoekers jaarlijks in en uit lopen, leveranciers wekelijks goederen af- en aanvoeren en waar gezelschappen langskomen met producties. Het belangrijkste is natuurlijk dat iedereen zich welkom blijft voelen in Vooruit. Dat je als bezoeker gemakkelijk je weg vindt. En dat onze leveranciers, gezelschappen en medewerkers op een veilige en vlotte manier kunnen werken.

Wat gebeurt er nu concreet met de inkomzone? De ruimte wordt eerst en vooral veel breder, groter én een stuk aangenamer om er te vertoeven. Ook de nieuwe Ticketbalie krijgt een serieuze make-over, met de nodige zorg voor een nog betere dienstverlening. De vroegere Snoepwinkel tenslotte - het huis links van Vooruit - wordt opgenomen in die vernieuwde inkomzone. In die ruimte komen ook nieuwe studio’s voor artiesten.

 

Extra studio’s voor residenten

Vooruit heeft de voorbije jaren tal van artiesten en gezelschappen een plaats gegeven om er in alle rust te sleutelen aan nieuwe projecten. We spelen met deze verbouwingen dan ook in op een hulpkreet uit het artistieke veld: meer residentiestudio’s voor makers voorzien.

Op de gelijkvloerse verdieping en op de eerste verdieping bouwen we een vijftal nieuwe residentieruimtes. Zo kan Vooruit kunstenaars degelijk blijven ondersteunen. De studio’s worden voor heel wat verschillende activiteiten op een flexibele manier ingezet: van ontwikkelings- en repetitieruimte voor artiesten tot tentoonstellingsruimte en plek voor workshops.

De Snoepwinkel maakt integraal deel uit van die residentieruimte, met een aantal nagelnieuwe studio’s als hoogtepunt. In de Snoepwinkel integreren we ook extra groenruimte - zie verder.

 

Een nieuwe Muziekstudio

Op de derde verdieping aan de voorkant van Vooruit - met een mooi zicht op de Bagattenstraat en net boven de Balzaal - komt er een nieuwe Muziekstudio. Deze studio voldoet aan de hoogste eisen van huidige en toekomstige muzikanten. Repeteren en optreden zonder geluidsoverlast voor de rest van het huis en de buren wordt de norm.

In deze nieuwe studio kunnen ook kleinschalige concerten, performances en debatten plaatsvinden, tot maximaal 80 bezoekers.

 

Domzaal: een betere toegankelijkheid

Onze Domzaal is geliefd bij artiesten en publiek. Die zaal heeft veel troeven: haar unieke vorm, een blackbox vlakke theatervloer die perfect geschikt is voor hedendaagse podiumkunsten, concerten en debatten, en natuurlijk de ligging in de nok van ons monument, onder de historische metalen gewelven van het dak.

Het is echter een oud zeer dat de Domzaal moeilijk bereikbaar is. We beschikken over een kleine lift voor mensen met een beperking. Maar alle goederen (decorstukken, machines,…) moeten via de trap of met takels naar boven.

Tijdens deze verbouwingen voorzien we een volwaardige lift die vanop de derde verdieping rechtstreeks in verbinding staat met de Domzaal. Een hele verbetering voor zowel bezoekers die minder goed te been zijn, als voor gezelschappen, leveranciers en medewerkers.

 

Meer technische bergruimte

Vooruit heeft een rijk artistiek verleden, waarin steeds meer en grotere producties op en naast de podia stonden. Al die producties vereisen ook een behoorlijke technische ondersteuning. Net dat materiaal heeft de nodige bergruimte nodig.

Daarom voorzien we tijdens deze verbouwingen een aantal nieuwe technische bergruimtes die voldoen aan de veiligheidsnormen van vandaag. Zo kunnen medewerkers, leveranciers en gezelschappen nog veiliger en vlotter werken.

 

Vooruit duurzaam

Vooruit draagt duurzaamheid hoog in het vaandel, dat is geen geheim. Ook bij deze verbouwing kiezen we bewust voor ecologische oplossingen die onze CO2-voetafdruk verminderen.

Wat doen we?

  • Het nieuwe sas in de inkomzone scoort ecologisch beter dan het huidige.
  • We kiezen overal voor led-verlichting.
  • De inkomhal en de zones daarachter worden gebruiksvriendelijker en veiliger dan voorheen.
  • De Snoepwinkel verbouwen we tot BEN-gebouw (Bijna Energie Neutraal). De voorgevel en nieuwe gevel van de Snoepwinkel zullen fungeren als klimaatgevel. We gebruiken de zon als stookketel om de lucht op te warmen en te verdelen in de Snoepwinkel. De groengevels in die klimaatgevel zuiveren de lucht.
  • In de kelder leggen we opnieuw een regenwaterreservoir aan om toiletten te spoelen en de groengevels van de Snoepwinkel te bevoorraden.
  • We maken het gebouw logischer van indeling: alle functies voor artiesten zullen vooraan het gebouw te vinden zijn.

 

Meer weten over onze verbouwingsplannen? Check op tijd en stond deze pagina of volg onze mailings en social media voor de laatste updates. Nog vragen of opmerkingen? Contacteer ons via verbouwen@vooruit.be of spring gewoon eens binnen.