www.vooruit.be

1910: De bouw van 'Feestlokaal Vooruit' in de Sint-Pietersnieuwstraat

In 1910 kocht Vooruit een groot herenhuis en twee aangrenzende woningen in de Sint-Pietersnieuwstraat. Daar moest een nieuw feestlokaal komen. Het oude gebouw in de Bagattenstraat was immers te klein geworden en een stuk ervan was zelfs ingestort. Met de nieuwe cultuurtempel wilden de socialisten bewijzen dat ze geen cultuurbarbaren waren, dat ze zich bekommerden om de geestelijke ontwikkeling van de arbeiders. De coöperatie stelde opnieuw Dierkens aan als architect.  De arbeiders kregen een reusachtig volkshuis. 

Restaurant, bibliotheek, vergader, repetitielokalen & 2 grote zalen

De voorbouw van het Feestlokaal kreeg op de begane grond een winkel, een café- restaurant met keukens. De opslagruimten en toiletten kwamen in de kelder. Op het tussenniveau verbleef de huisbewaarder en was er een ‘spoelkamer’ van het restaurant. Een bovenrestaurant met keuken en ontvangstruimtes kwamen op de eerste verdieping. De tweede verdieping kreeg een bibliotheek en vergader- en repetitielokalen. De Domzaal op de derde verdieping had een glazen dakkoepel en was onder meer als repetitieruimte bedoeld. Helemaal bovenaan kwamen een grote houten zolder en de al vermelde torentjes. Door het niveauverschil tussen de Sint-Pietersnieuwstraat en de schelde kon Dierkens in de achterbouw twee grote zalen boven elkaar realiseren: de Concertzaal & de Theaterzaal. In de onderste konden 1000 toeschouwers binnen, in de bovenste 1600. Boven de scène van de bovenste zaal (nu de Theaterzaal) prijkte in gouden letters het opschrift ‘Kunst veredelt’, dat het doel van de geestelijke verheffing van de arbeiders onderstreepte. In het glas-in-loodraam in het dak stonden de eerste noten van De Internationale, het belangrijkste strijdlied van de socialisten.

Eclectisch & complex gebouw

Het resultaat was een eclectisch en bijzonder complex gebouw. Alle niveaus stonden op een vernuftige manier met elkaar in verbinding. Voor de verwarming, verlichting en brandveiligheid gebruikte Dierkens de nieuwste technieken. Het interieur was bijzonder rijkelijk: parketvloeren, glas-in-loodramen, keramiektegels, bladgoud … De totale kostprijs moet hallucinant hoog geweest zijn.

Achtergevel Vooruit

Achtergevel Vooruit 

 

Lees hier deel 4:
1913: hoe het gebouw niet op tijd afraakte & de opening uitgesteld werd

>>>