www.vooruit.be

Openbare Werken: Expeditie

Anoek Nuyens & Rebekka de Wit / Cie Loop-s / Maria Lucia Cruz Correia / Michiel Vandevelde, Veridiana Zurita, Petra Van Dyck & Lea Dietschmann / Peter Aers / Action Hero / Maarten De Vrieze / Ruben Nachtergaele / Ondine Cloez

Op Locatie - Theater, Performance, Installation
 

Performance details

date time hall price tickets/availability

De online voorverkoop voor deze voorstelling is afgelopen. Je kan ter plekke nog tickets kopen!

 

 Op expeditie langs kunstwerken in de stad

Ga met een gids mee op verkenning in de achtertuin van Vooruit en ontdek kunst op onverwachte plaatsen. In kleine groepjes volg je een parcours dat je o.a. langs een geluidsperformance, een geënsceneerde rechtszaak, een jukebox van liefdesliedjes en een drijvende samenleving kan brengen.

De expeditie bestaat uit een drietal verschillende parcours. Je weet op voorhand niet welke route je zal volgen en welke werken je te zien zal krijgen, maar dat het een verrassende ontdekkingstoch wordt, daar kan je vanop aan!

 

Programma

  

Anoek Nuyens & Rebekka De Wit - Monoloog voor een consument

Theatermakers en schrijvers Anoek Nuyens en Rebekka de Wit gaan samen met acteur Steve Aernouts een pre-enactment aan van de lopende klimaatzaak die de Nederlandse ngo Milieudefensie onlangs tegen Shell aanspande. Wie is er verantwoordelijk voor klimaatverandering? Shell? De klanten die er tanken? De burger die niet massaal in actiekomt? Of de politiek? Speciaal voor Vooruit vroegen ze psychologen, marktteers, sociologen en zichzelf: hoe vrij is de consument nu echt?

 

Cie. Loop-s - Open Outcry 

De crisis in de westerse landen was, is en zal financieel zijn. Cie Loop-s vindt dat het dringend tijd is om de maatschappij terug in handen te nemen en onze belangen te verdedigen. Economische kwesties enkel overlaten aan deskundigen laten, is niet langer mogelijk. De tijd is gekomen de radartjes van onze financiën te ontleden, om onze handen vuil te maken. Daarom doet Cie Loop-s een overgangsritueel waar we kracht uit kunnen putten. Kracht om de weg vrij te maken voor andere modellen van vermogensverdeling. Kracht om nieuwe manieren te creëren om te produceren en te creëren. Kracht om andere oplossingen te vinden. Kracht om onze verbeelding te bevrijden.

 

Ruben Nachtergaele - Stof&as

Als architect en geluidskunstenaar is Ruben Nachtergaele al een leven lang gefascineerd door fysieke materie en de betekenissen die erin vervat zitten. In de luisterperformance 'Stof&as' ontmantelt hij meticuleus artefacten waardoor hun ladingen en resonanties vrijkomen en kunnen circuleren in de ruimte. In het ontmantelen schuilt niet zozeer een destructieve kracht, maar eerder een motor voor verbinding. 'Stof&as' is als een soort van hedendaags ritueel. 

 

 (c) Bart Van der Moeren / SoAP

 

Maria Lucia Cruz Correia - Common Dreams: Flotation School LABO

Voor haar project 'Flotation School' nodigde Maria Lucia Cruz Correia mensen uit op een vlot. Via een interdisciplinair dialoog bespraken ze mogelijke strategieën en oplossingen om de klimaatverandering en het antropocene tijdperk aan te pakken. Wat zijn de economische, sociale en politieke uitkomsten van zo'n kleine drijvende samenleving? De eerste voorstelling van het project vond plaats in de Oude Dokken, een buurt in Gent die de komende jaren een verregaande stedelijke transitie ondergaat. Tijdens OPENBARE WERKEN verzamelt Maria Lucia de resultaten van dat experiment in een geluidsinstallatie, geïnspireerd door die vele gesprekken. In samenwerking met Tineke de Meyer en geluidsartiest Duncan Speakman componeert ze een auditief stuk dat de onwetendheid over het hedendaagse ‘overleven’ en raadsels over een optimistische toekomst in vraag stelt.

 

 

Michiel Vandevelde, Veridiana Zurita, Petra Van Dyck & Lea Dietschmann - Precarious Pavilions #1 – Don’t Eat The Microphone

Michiel Vandevelde nodigt in het kader van zijn reeks 'Precarious Pavilions' Veridiana Zurita, Petra Van Dyck en Lea Dietschmann uit om een van zijn paviljoenen aan te kleden in de tuin van het Gentse Guislain Museum. Zij onderzoeken er de relatie tussen geestelijke gezondheid, genezing, artistieke productie, economie en het creëren van ruimte. Tijdens Openbare Werken geven Michiel Vandevelde en Veridiana Zurita een lecture-performance over architectuur - het creëren van ruimte - in een onstabiele wereld.

 

Peter Aers - Taxi-1 (Gent)

Met 'Taxi-1 (Gent)' laat theatermaker en kunstenaar Peter Aers de klanten van een taxi aan het woord. Hij neemt plaats achter het stuur en gaat in gesprek. Zijn eerste vraag: waarheen? De routes die zo worden afgelegd in of buiten de stad zijn het gevolg van een verlangen of verplichting om ergens te zijn. 'Taxi-1 (Gent)' is een video- en audiomontage waarbij nu eens de performer, dan weer de klant, door de stad wordt geleid.

 

Action Hero - Oh Europa

In 2018 reist Action Hero 6 maanden met een camper door heel Europa. Ze leggen meer dan 30.000km af en nemen onderweg liefdesliedjes op gezongen door de mensen die ze ontmoeten. Tijdens Openbare Werken nodigen ze jou uit om een liefdesliedje te komen zingen. Jouw nummer wordt, samen met duizenden anderen, 24/7 uitgezonden op verschillende locaties over het hele continent.

(c) Shampat Photography // foto bovenaan (c)  Paul Blakemore

Maarten De Vrieze - Desire Lines

Over elke vierkante meter in ons aangeharkte land is nagedacht en alles is gereguleerd. Hoe goed landschapsinrichters hun huiswerk ook maken, mensen zoeken toch altijd de kortste weg tussen A en B. Zo ontstaan er platgetreden kale linten in groenstroken, bermen en taluds, die iedereen gebruikt. Maarten De Vrieze spoort paden op die worden gebruikt door onzichtbare mensen. Zo ontmoet hij langs de N34 Jacem, een Iraniër die in de straten van Zeebrugge verblijft. Elke avond na zonsondergang onderneemt Jacem pogingen om zich naar het Verenigd Koninkrijk gesmokkeld te krijgen. Voor ‘Openbare Werken’ tracht Maarten het verhaal van Jacem binnen te brengen in het winkelcentrum Shopping Gent Zuid.

 

 

Ondine Cloez - Vacances Vacance

'Vacances vacance' is een stuk over de momenten waarop we niet precies zijn waar we zouden moeten zijn, omdat we te laat zijn, elders, op vakantie of buiten ons lichaam. Het is een observatie van wat er op dit moment net niets is, maar dat er eerder of ergens anders geweest kan zijn. 'Vacances vacance' gaat heen en weer tussen het lichaam en de geest, als kleine reizen die de schijn van afwezigheid mogelijk maken. 

(c) Florent Garnier 

 

Additional information

ihkv Openbare Werken

De expeditie van Openbare Werken bestaat uit een drietal verschillende parcours. Een gids neemt je in een groepje van ongeveer 10p mee op één van de parcours, je weet op voorhand niet welke route je zal volgen en welke werken je zal zien. De verschillende groepjes komen af en toe weer samen, gaan dan weer uiteen, etc.

 

Het verzamelpunt is de mobilhome voor het administratief centrum van Stad Gent op het Woodrow Wilsonplein (Zuid). De expeditie vertrekt elke dag om 20:00, maar je bent het beste een kwartiertje op voorhand aanwezig. Er wordt gewandeld maar het stappen is niet intensief, de meeste werken zijn ook toegankelijk voor rolwagens.

duur: ca. 2,5 à 3 uur
 

Credits

Monoloog voor een consument: concept & tekst: Anoek Nuyens & Rebekka de Wit - spel: Steve Aernouts  

 

Open Outcry: Luce Goutelle, Aline Fares, Julien Celdran, Maxime Lacôme, Camille Lamy, Fabrice Sabatier, Aude Schmitter, Pascale Barret, Youness Khoukhou, Sara Amari, Emmanuelle Nizou, Camille Ducellier, Dimitri Tuttle, Yohan Dumas, Antoine Boute, Hippolyte Bohouo & Vanja Maria Godée - met steun van: Martin Pigeon, Suzie Suptille, Jean-Yves Manguier, Jonathan Frigeri, Amandine Faugère, Vincent Matyn, Theophile Gay-Mazas, Arthur Lacomme, Gwen Brees, Frank Vanaerschot, Alice Beck, Alexandre Gobby, Pascal Chardome, Anna Rispoli, Lorenzo De Angelis, Laurie Bellanca, Maya Boquet, Élise Giliot, Gabriel Nahoum, Judith Van Parys, Bryony Ulyett, Alain Deneault, Chiara Filoni, Milady Renoir, Laurent Macchi, Ilaria Boscia etc… - productie & administratie: Jill De Muelenaere / AMA - coproductie: La Nuit Blanche 2017, Loop-s, Désorceler la finance, Fédération Wallonie Bruxelles, AMA, Kunstencentrum Buda & Vooruit - partners: La Bellone, Le CIFAS, Centre Culturel Le Brass, L’ERG, BIJ, Hypercorps, CyCLO, Attac, Les Ateliers de la Senne, Financité, CNCD 11.11.11, CADTM, Finance WatchFlotation School: concept & artistieke coördinatie: Maria Lucia Cruz Correia - productie: Nathalie Snauwaert - creatieve samenwerking: Mark Pozlep & Ingrid Vranken - ontwerp: Elise Mensaert - deelnemers MEDS'17 Urban Haven: Mia Martinovic, Marek Svoboda, Tastani Felisia, Sally Al-Ejeilat, Giancarlo Muñoz, Alex Curtis, Rossella Natale, Barbalat Cristina, Joanna Wirkus, Kamila Haja, Esra Oner, Almila Ovali & Steven Alejandro Whitehouse - in samenwerking met: DOK, Jonge Dokken, Buurderij DOK, Kask, Thuishaven, Refuinterim, Dokano, Noah, Boot, Dekade & Rooffood

 

Precarious Pavilion: gecreëerd door: Veridiana Zurita, Petra Van Dyck & Lea Dietschmann - gecureerd door: Michiel Vandevelde - productie: Disagree. vzw - coproductie:​ Vooruit - gepresenteerd door: Vooruit & centrum De Meander/Campus Dr. Guislain - met de steun van: Vlaamse Regering & Vlaamse Gemeenschapscommissie

 

Action Hero: coproductie: Farnham Maltings - met steun van: Transform, Matchbox, Farnham Maltings, Watershed’s Pervasive Media Studio, Vooruit & British Council. Action Hero are a National Portfolio Organisation of Arts Council England - concept & performance: Action Hero - dramaturgie: David Williams - grafisch ontwerk: Graeme Swinton at Actually - print ontwerp: Alex Higlett at Pirrip - techniek: David Haylock at Watershed Pervasive Media Studio

Vacances Vacance: lighting design: Vic Grevendonk - playwright: Marine Bestel - outside View: Sara Manente, Sabine Macher - advice on the English translation: Bryan Campbell - production: Entropie Production - coproduction: Atelier de Paris/CDCN, CCN d'Orléans, Le Vivat – Scène conventionnée d’Armentières, Musée de la Danse, CCN de Rennes, Kunstencentrum BUDA, Charleroi Danse, La Bellone – Maison du Spectacle, wpZimmer, Service de la Danse - Fédération Wallonie Bruxelles. With the help of Le Gymnase - CDC Roubaix, Honolulu - Nantes