www.vooruit.be

Veranderende werelden

2: Discriminatie

Balzaal - Debate / Conversation, #ThinkVooruit
 

Performance details

date time hall price tickets/availability

Af en toe kunnen we in de ziel kijken van mensen die reageren op sociale media. Wat we daar zien is niet altijd even fraai. Is dit het topje van de ijsberg? Is achterstelling op basis van etnische achtergrond wijdverbreid, of net niet? Hoe zit het met vooroordelen, en in welke verschijningsvormen komen ze voor?

In een open brief aan haar Antwerpse stadsgenoten beschreef Samira Azabar, een vrouw van Marokkaanse afkomst, deze schrijnende situatie:‘Die ene keer dat ik het aandurfde om ’s avonds op het Zuid iets te gaan drinken met vriendinnen op een terras. Op de tram onderweg zat iemand “Alle makakken [Vlaams scheldwoord voor allochtonen] moeten dood” te zingen. Aangekomen op het terras, terwijl ik het verhaal vertelde aan de rest, vroeg de serveerster of we ergens anders naartoe wilden gaan. Mijn hoofddoek zou de klanten wegjagen.’Grove, groteske en overduidelijke vormen van discriminatie, zoals Samira heeft moeten ondergaan, worden steeds minder aanvaard in de maatschappij. De meeste mensen ervaren ze immers als schokkend, stuitend, onfatsoenlijk en mensonwaardig. 

Maar dat betekent natuurlijk niet dat vooroordelen uit de wereld zijn. Er zijn ‘moderne’, meer heimelijke vormen van discriminatie in de plaats gekomen, minder zichtbaar voor het blote oog en oor. Schuine blikken, het ontwijken van contact, iemand die niet naast je wilt zitten... Iedereen kan dader en slachtoffer zijn, zowel de meerderheid als leden van etnisch-culturele groepen.

Dagelijkse discriminatie is slechts een topje van de ijsberg. Het zijn uitingen van allerlei structurele en systemische vormen van achterstelling. Uiteindelijk gaat discriminatie over machtsverhoudingen, die als een vals bewustzijn in het hoofd van achtergestelde groepen worden geprent, zodanig dat zij hun positie als vanzelfsprekend beschouwen.


Met o.a. Orhan Agirdag (Psychologie en Pedagogische Wetenschappen, KUL), Stijn Baert (Economische Wetenschappen), Bram Wauters (Politieke & Sociale Wetenschappen), Mathieu Charles (Minderhedenforum) en Jamila Channouf (Gentse Lente). Moderator van dienst is John Vandaele (Mo* Magazine)

 

-------------------------------------------------------------------------------------

Tijdens Veranderende Werelden wordt het slotwoord verzorgd door onderzoeksjournaliste, columniste en auteur Hind Fraihi. Ze verwierf internationale bekendheid door haar reeks Undercover in Klein-Marokko, waarin ze de opkomst van het salafisme en de rekrutering voor de jihad in Molenbeek vastlegde. In 2017 was ze de eerste schrijver in residentie voor Vooruit. In het kader van die residentie schreef ze ‘Vooruitopia’, het essay dat deze lezingenreeks inspireerde.

Additional information

Nederlands gesproken

Credits

debat / talk
gratis
ism UGent / met steun van Knack
#thinkVooruit