www.vooruit.be

Anti Maffia Talks

Theaterzaal - Debate / Conversation
 

Performance details

date time hall price tickets/availability

“Parlate di mafia. Parlatene alla radio, in televisione, sui giornali. Però parlatene!” Praat over de maffia. Praat erover op de radio, op de televisie, in de kranten. Maar praat er toch over!

(Paolo Borsellino, onderzoeksrechter vermoord door Cosa Nostra)

 

Anti-Maffia Talks: pakkende getuigenissen over de strijd tegen de maffia

Aansluitend op The Wild Brunch met lekkere en eerlijke producten van Libera Terra stellen we een programma voor over maffia en anti-maffia-bewegingen in de 21ste eeuw.

Om 14:00 verwelkomen we de bezieler en voorzitter van Libera, don Luigi Ciotti. In een interview met journaliste en Italië-kenner Ine Roox vertelt hij over de ethische, sociale en culturele strijd die hij sedert 1995 met zijn vereniging voert tegen de georganiseerde misdaad. Don Ciotti gaat dieper in op de geschiedenis van de Italiaanse anti-maffia-beweging en op de grootste uitdagingen voor de toekomst.

Aansluitend (15:15) voert het filmmakerscollectief Cinemovel je met de live performance 'Mafia Liquida' mee doorheen de geschiedenis en de beeldvorming van de Italiaanse maffia. Dit doen ze met film- en geluidsfragmenten, inkttekeningen en stripverhalen.

Om 16:00 spreekt onderzoekster Sarah Vantorre met experten over waarom ook wij in West-Europa ons bewust moeten zijn van het fenomeen maffia. Het panel bestaat uit Salvatore di Rosa en Mario Portanova, twee onderzoeksjournalisten die de groeiende verspreiding van de maffia’s tot ver voorbij de grenzen van Italië hebben gevolgd. Daarnaast zorgt panellid Giulia Baruzzo als coördinator van LIBERA International dat de anti-maffia-cultuur in Europa en Latijns-Amerika wordt verspreid.

 • 14:00 - 15:00 - Interview met Don Ciotti door Ine Roox
 • 15:00 - 15:15 - pauze
 • 15:15 - 16:00 - Audiovisueel spektakel ‘Mafia Liquida’ door Cinemovel
 • 16:00 - 17:00 - Rondetafelgesprek gemodereerd door Sarah Vantorre met:
  • Salvatore Di Rosa
  • Giulia Baruzzo
  • Mario Portanova

 

Libera & Libera Terra

De organisatie Libera (letterlijk: “vrij”), ontstaan in 1995, coördineert de inspanningen van verschillende Italiaanse organisaties die zich inzetten in de strijd tegen de georganiseerde misdaad. In 1996 diende Libera-voorzitter don Luigi Ciotti eigenhandig aan het Italiaanse parlement het wetsvoorstel in waarmee een miljoen Italianen vroegen om een sociale herbestemming van in beslag genomen bezittingen van de Italiaanse maffia’s. Deze herbestemming vertaalt zich vandaag onder meer in de producten van Libera Terra (“vrije grond”), een vereniging van sociale landbouwcoöperaties die in Zuid-Italië gronden bewerken die ooit toebehoorden aan maffiabazen. Op deze manier wordt de grond teruggegeven aan de gemeenschap, die zo een sociaal rechtvaardig en ethisch verantwoord economisch systeem bevorderen. Hun biologische spaghetti worden al jarenlang bereid in het Vooruit Café.

 

Antico Sapore

Antico Sapore voert biologische Siciliaanse producten in en verdeelt die aan winkels en restaurants. Door de verkoop van deze voedingsproducten wil het bedrijfje zorgen voor een zo positief mogelijke sociaal-economische impact van de coöperaties en producenten waarmee het samenwerkt. Daarnaast wil het mensen sensibiliseren rond de anti-maffiastrijd in Italië en de smaak van de legaliteit.

 

Don Luigi Ciotti

Don Luigi Ciotti (1945) is een Italiaanse priester die sterk betrokken is in de strijd tegen de georganiseerde misdaad zoals de maffia. Zijn sociale werk startte in 1966 wanneer hij de groep Abele startte met een focus op het helpen van drugverslaafden. Op 25 maart 1995 stichtte hij de organisatie Libera, die de inspanningen van verschillende Italiaanse organisaties tegen de georganiseerde misdaad coördineert.

 

Ine Roox

Ine Roox (1977) is journaliste bij de krant de Standaard. Ze studeerde vertaalkunde en journalistiek in Antwerpen en Italiaanse taal- en letterkunde in Padua. Ze is auteur van het boek "Italië, de schaduwkant van een zonovergoten land" waarin ze aan de hand van vijftien verhalen een genuanceerd en rijkgeschakeerd beeld van Italië schetst. Italië is haar emotioneel vaderland.

 

Cinemovel foundation

De Cinemovel foundation is een rondtrekkend filmmakerscollectief dat cinema op verplaatsing organiseert als instrument van kennisuitwisseling en van sensibilisering rond maatschappelijke kwesties. Zo brengen ze met “Mafia Liquida” een audiovisueel spektakel rond de geschiedenis en de beeldvorming van de Italiaanse maffia’s, aan de hand van onder andere film- en geluidsfragmenten, inkttekeningen en stripverhalen.

 

 • Sarah Vantorre (Antwerpen, 1988) studeerde Italiaanse Taal- en Letterkunde en Cultuurmanagement aan de Universiteit Antwerpen. In 2016 verdedigde zij aan dezelfde universiteit een doctoraat over het werk van Giuseppe Fava, een Siciliaanse journalist, theatermaker en romanschrijver die in 1984 vermoord werd door Cosa Nostra. Momenteel werkt ze samen met Ossigeno per l’informazione, een ngo die onderzoek doet naar intimidaties jegens Italiaanse journalisten.
 • Salvatore di Rosa (Apeldoorn, 1972) was gedurende lange tijd onderzoeksjournalist en schreef onder meer voor HUMO, Apache.be en EOS. Samen met collega-journalist Raf Sauviller publiceerde hij Zwarte Diamant (Van Halewyck, 2014) en Maffia (Manteau, 2016).
 • Giulia Baruzzo (Latisana, 1987) studeerde internationale betrekkingen en diplomatie aan de universiteit van Trieste. Als vertegenwoordiger van LIBERA in Europe, de internationale tak van anti-maffiaorganisatie LIBERA, is ze verantwoordelijk voor de coördinatie van het netwerk van lokale Europese anti-maffiaverenigingen. Sedert vijf jaar volgt ze bovendien de activiteiten op van het anti-maffianetwerk América Latina Alternativa Social (ALAS), een project van LIBERA in Latijns-Amerika.
 • Mario Portanova (Milaan, 1967) is vice-hoofdredacteur bij de Italiaanse online krant Il Fatto Quotidiano. Bij diezelfde krant coördineert hij het diepgravende maandblad FQ Millennium en het project United Mafias of Europe. Als onderzoeksjournalist gaat zijn interesse voornamelijk uit naar de verspreiding van de Italiaanse maffia’s voorbij hun traditionele territoria. Hij is auteur van het boek Maffia in Milaan. Zestig jaar zaken en criminaliteit, dat in 2011 werd uitgegeven door Melampo.

Additional information

zo 03.12 - 14:00 Theaterzaal
talk / debat / performance
€5

 

voorafgaand aan de Anti-Maffia Talks kan je aanschuiven voor The Wild Brunch: The Italian Edition, een Italiaanse brunch (vanaf 11:00 in het Vooruitcafé) met verrassende culinaire en artistieke experimenten. Info & tickets