www.vooruit.be

Chokri Ben Chikha

Zoo Humain

Balzaal - Boekvoorstelling, Talk, Literature
 

Performance details

date time hall price tickets/availability

Over de multiculturele samenleving, weg van de naïeve clichés

We denken allemaal in stereotypen. Niemand ontsnapt eraan. En dat is helemaal niet erg. Stereotypen kunnen ons leren hoe echt samen te leven in een diverse maatschappij. Chokri Ben Chikha, Vlaams in hart, Tunesisch in nieren, theatermaker van Union Suspecte en artistiek leider van de performancegroep Action Zoo Humain, docent en artistiek onderzoeker aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van de HoGent, verzet zich tegen het krampachtig multiculturalistisch representeren van de ander.

Chokri Ben Chikha stelt zijn boek Zoo Humain. De Blijde terugkeer van de Barbaar met de onmisbare guirlandes én de geestdrift van Dirk De Wachter, Anna Luyten, Marijke Pinoy, Dahlia Pessemiers-Benamar, Maxime Waladi, Kenji Minogue, Walid Ben Chikha en dj Zouzou voor in de Balzaal van de Vooruit. Het boek is een mogelijk antwoord op het vraagstuk van de huidige sociaal-culturele breuk. 

Op vraag van de minister-president formuleert Ben Chikha middels rapporten antwoorden op het vraagstuk van de huidige sociaal-culturele impasse. Deels met de ene voet verzonken in het Tunesisch zand, baant de onderzoeker zich met de andere een weg doorheen het slagveld in de Vlaamse klei en gaat de strijd aan met o.m. de brol van zijn Tunesische vader, culturele ramptoeristen, Malcolm X-imitators, pizzadozen, de Belgische Bisschoppenconferentie, politieke angsthazen en naïevelingen, dierentuindirecteur en pionier in de 'zoo humain' Carl Hagenbeck, en de troostindustrie. In deze veldslag wordt Ben Chikha geruggensteund door de poëzie van zijn 8-jarige zoon, de Game of Thrones-reeks van zijn dochter, de no-nonsense van zijn vrouw.

Zoo Humain. De blijde terugkeer van de Barbaar is een bundeling van notities, bespiegelingen, dagboekfragmenten, verslagen, theatertekstfragmenten en ontmoetingen.


Alles is waargebeurd, behalve de meest interessante stukken.


"Zoo Humain is een authentiek pamflet, een verontwaardigd J'accuse.
Het is een dans, een kunstboek, dat enkele prangende maatschappelijke uitdagingen
op een persoonlijke, theatrale en provocatieve manier brengt."
- Dirk De Wachter, psychiater en auteur -

"Vlijmscherp antwoord op aanslagen, terreur en de politieke recuperatie die erop volgt.
Dit lyrisch, eigenzinnig en bij momenten hilarisch boek brengt ons
bij de bron van alle integratievraagstukken: hoe bekijk ik de Ander, en waarom?"
- Hind Fraihi, journalist en auteur -

Additional information

do 07.09 - 20:00 Balzaal
literatuur / talk
gratis, mits reservering

Credits

ism LannooCampus, Action Zoo Humain, Masereelfonds, Vooruit & KASK