www.vooruit.be

Dansen in de boksring

  •    
  •    
  •    
  •    
  •    
         
previous
next

Description

In dansproductie (B) kaart het artistieke duo Siamese Cie, Koen Augustijnen & Rosalba Torres Guerrero, de analogie tussen boksen en dansen aan. Augustijnen was twee decennia één van de huischoreografen van les ballets C de la B. Hij brak internationaal door met import/export (2006) en ashes (2009). De Zwitserse Rosalba Torres Guerrero danste in het verleden voor Rosas & les ballets C de la B.

Sinds 2013 bundelt het duo hun krachten onder de noemer Siamese Cie met als eerste worp Badke, een productie met tien Palestijnse dansers waarin de Arabische volksdans dabke werd geactualiseerd in een eigentijdse context. Wegens succes en een artistieke match, ging het duo elkaars projecten ondersteunen en komen ze nu op de proppen met (B).

“Dance, when you're broken open. Dance, if you've torn the bandage off. Dance in the middle of the fighting. Dance in your blood. Dance when you're perfectly free.” - Jalaluddin Rumi 

De charme van de choreografie in (B) start bij de gelijkenissen tussen beide fysieke expressievormen om daarna uit te monden in de tegenstrijdigheden. Daar waar een dansproductie een volledige zaal aangrijpt en aanzet tot reflectie, is een bokswedstrijd een gewelddadige intimiteit in de openbaarheid tussen twee atleten.

DANSEN OM TE OVERLEVEN
In de boksring van Siamese Cie molesteren drie boksers en zeven dansers elkaar niet, maar kampen ze samen tegen één tegenstander - de tegenslagen van het leven. Hun doel: de tegenpartij zo snel mogelijk buiten westen kwakken en zelf ongedeerd uit de ring stappen. Dans als verdedigingsstrategie, dansen om te overleven.

Het duo legt de zweep erop en en laat de tien performers bougeren en zweten. Eens boksen, dan dansen, de beiden expressievormen naast elkaar tot ze overvloeien in één universale bewegingstaal. (B) biedt vitaliteit, dynamiek, kracht en exhibitionisme. De dans op ‘leven en dood’ vindt plaats op de tonen van fulminante en snerpende soundscapes in een fabelachtige boksring met videoprojecties.

“Boxing is the toughest and loneliest sport in the world.” - Frank Bruno

Het duo castte voor (B) uitzonderlijk getalenteerde performers en topsporters, Waaronder de Frans-Algerijnse poppin' & lockin' danser Tayeb Benamara (Toulouse) en breakin' beatboxer Mohammad 'Barges' Samahnah (Nabloes). Beiden dansten eerder in creaties van Augustijnen en Torres Guerrero. Daarbovenop dansen ook de Belgische iconen uit de hiphopscene Yiphun Chiem (Brussel) en Karim Kalonji (Gent) mee. Zij worden vervoegd door hedendaagse dansers en acteurs Giulia Piana (Sicilië), Arturo Franc Vargas (Malaga) en Sophia Rodriguez (Brussel).

Deze zeven podiumkunstenaars krijgen het gezelschap van de imposante wereldkampioen thai box Alka Matewa (Brussel), de zeer beweeglijke Samuel Koussedoh (Charleroi) en volhardende Sinan Durmaz (Charleroi). Alle drie professioneel bokser.

Het duo haalde de mosterd bij de filmdocumentaire les ballets en ci en là (2006) van Alain Platel. Hiervoor choreografeerde Augustijnen al een scène met dansers van les ballets C de la B en boksers van de Gentse boksclub The Golden Gloves. Check hieronder het inspirerende fragment. wachtwoord: boxing.

 

De Vooruit-boksring gaat open op do 01, vr 02 & za 03.03 in de Theaterzaal.
Tickets voor (B) kosten tussen de 8 en 18 euro.

 Foto's: Danny Willems & Chris Vanderburght 

Written on 23.02.18