www.vooruit.be

Hedendaagse dans floreert in en rond Vooruit

 

Description

In maart en april wordt het dansen geblazen in en rond Vooruit. Naast dag van de dans op 28 april, staan er heel wat befaamde namen uit het circuit op de planken. Het wordt een harmonische mix tussen Belgisch talent, gevestigde waarden en Midden-Oosterse dans. Dynamiek, experiment, emoties en maatschappelijke reflectie staan centraal.  

Weergaloze double bill

In The Rooster van Libanees Malek Andary en Palestijn Ata Khatab stoot dabke - Syrische & Palestijnse volksdans - op hedendaagse dans. Vijf dansers experimenteren met de mix geschiedenis en hedendaagse invloeden. De vader van Khatab stond dan weer aan de wieg van het gezelschap El Funoun, medeverantwoordelijk voor de promotie van dabke tot nationale Palestijnse dans.

Palestijnse performer Yazan Ewidat probeert in Running Away komaf te maken met het beeld van Palestijnen als strijders en soldaten. In zijn unieke soloperformance toont hij dat Palestijnen ook doetjes kunnen zijn. Ze geven op en verhuizen richting een frisse koers. Waarom vluchten ze weg? 

Deze double bill maakt deel uit van het project Under Construction: Flemish Palestinian Connections. Tien dagen lang betreden Palestijnse kunstenaars de Gentse podia om de afstand tussen Vlaanderen en Palestina te overbruggen. Het festival leunt op wederkerigheid met de bedoeling culturele samenwerking, dialoog en uitwisseling te stimuleren.

The Rooster - Malek Andary & Ata Khatab / Running Away – Yazan Ewidat & Hamza Damra
22 februari om 20u in de theaterzaal van de Vooruit.
vooruit.be/nl/show/detail/12178/Malek_Andary_Ata_Khatab_Yazan_Ewidat_Hamza_Damra

Dansen in de boksring 

In de dansvoorstelling (B) illustreert het artistieke duo Siamese Cie, Koen Augustijnen & Rosalba Torres Guerrero, de analogie tussen hedendaagse dans en boksen. De charme van de choreografie start bij de vele gelijkenissen tussen beide fysieke expressievormen om daarna uit te monden in aangrijpende tegenstrijdigheden.

“The fight is won or lost far away from witnesses - behind the lines, in the gym and out there on the road, long before I dance under those lights” - Muhammed Ali 

In de boksring van Siamese Cie molesteren de drie boksers en zeven dansers elkaar niet, maar kampen ze samen tegen één tegenstrever - de tegenslagen van het leven. Hun doel: de tegenpartij zo snel mogelijk buiten westen kwakken en zelf ongedeerd uit de ring stappen. Dans als verdedigingsstrategie, dansen om te overleven. De dans op leven en dood vindt op de tonen van fulminante soundscapes plaats in een fabelachtige boksring met videoprojecties.

(B) – Siamese Cie/Koen Augustijnen & Rosalba Torres Guerrero
1,2 & 3 maart om 20u in de theaterzaal van Vooruit.
vooruit.be/nl/show/detail/12182/Siamese_Cie_Koen_Augustijnen_Rosalba_Torres_Guerrero

Apocalyptisch strijd

In Mockumentary of a Contemporary Saviour van Wim Vandekeybus is een verwoestende kracht in de toekomst bezig met alle leven op aarde van de kaart te vegen. Niettemin is een select groepje er met behulp van een kind in geslaagd te vluchten naar een veilige thuisbasis. Samenleven is voor de overlevenden geen evidentie, voortdurend liggen ze met elkaar overhoop.

“Imponeert dankzij de ijzersterke duetten, de knappe scenografie en de spannende, originele manier waarop Vandekeybus het zo heikele en actuele onderwerp dat 'religie' geworden is op de scène gooit. Wow." - Knack Focus

Met deze verbluffende productie slaagt Vandekeybus erin om een futuristisch portret te schetsen van een toekomstige en fictieve Messias. De vele conflicten, de drang om te overleven en de menselijke driften nemen je mee op een emotionele en bewogen trip. 

“In hun dansvoorstelling haalt Ultima Vez indirect prangende hedendaagse vraagstukken over verbeelding, vrijheid en bijgeloof aan, maar dan in een dystopisch universum. Is de mensheid het waard om gered te worden? Is hoop voor de toekomst nog op zijn plaats?" De Morgen Selectief

 

Mockumentary of a Contemporary Saviour – Wim Vandekeybus
Strijkt op 29, 30 & 31 maart om 20u neer in de theaterzaal van de Vooruit.
vooruit.be/nl/show/detail/12196/Ultima_Vez_Wim_Vandekeybus

Fysieke verschillen aftasten

Performer Benjamin Vandewalle vraagt zich af waarin we op elkaar lijken en wat we van elkaar kunnen leren. De vele ontmoetingen met compleet verschillende mensen, inspireerde hem tot Common Ground. In deze dansproductie duikt Benjamin Vandewalle het speelveld in met twee dansers van Platform-K, een professionele werkplek voor dansers met een beperking. 

In Common Ground groeien anders functionerende lichamen naar elkaar toe. Het is een fysieke dialoog waarbij grenzen vervagen. De dansers tasten hun verschillen af op livemuziek van multi-instrumentalist Fulco Ottervanger. De Gentse stadscomponist raapt zijn stijl bijeen uit jazz, funk, rock, krautrock en soul. Ottervanger wordt internationaal geprezen met het jazztrio De Beren Gieren, krautpopband Stadt en het duo BeraadGeslagen met drummer Lander Gyselinck.

 

Common Ground – Platform-K & Benjamin Vandewalle
5 & 6 april om 20u in de Gentse Minnemeers.
In copresentatie met LOD muziektheater 
vooruit.be/nl/show/detail/12172/Platform_K_Benjamin_Vandewalle  

Dag van de Dans: Sacre du Printemps

Naar aanleiding van Dag van de Dans bundelen de Gentse podiumpartners hun krachten onder impuls van Alain Platel. Samen willen ze op een laagdrempelige wijze de aandacht vestigen op hedendaagse dans. In de voorafgaande maanden gaan de verschillende huizen individueel aan de slag met La Sacre du Printemps van Igor Stravinsky. Uiteindelijk worden op 28 april op De Kouter de verschillende choreografieën omgedoopt tot één massachoreografie.

Dag van de Dans: Sacre du Printemps
28 april om 15u gratis op De Kouter Gent.
Dit participatieve project is een samenwerking tussen Kunstencentrum Vooruit, Campo, Handelsbeurs, Danspunt en les ballets C de la B.
vooruit.be/nl/show/detail/12860/Dag_van_de_Dans_Sacre_du_Printemps

De belichaming van muziek

De Catalaan Salva Sanchis, bekend van P.A.R.T.S. & Rosas, brengt met Radical Light een hyperkinetische dansproductie. De flirt tussen dans en melodie is typerend voor zijn werk. In zijn nieuwe productie gaat hij de dialoog aan met de muziek van Senjan Jansen en Joris Vermeiren. Onder de titel Discodesafinado verscheuren de twee geluidsontwerpers de muziekinstallatie met minimal techno en experimentele elektronica. Na twintig jaar in België, plant Sanchis een terugkeer richting Catalonië. Een niet te missen afscheidsfeestje, waarin hij samen met vier andere dansers volledig los gaat.

 “Sanchis belichaamt de muziek én overstijgt deze met zijn dans. Met armen, benen en schouders doorklieft hij snel, kordaat maar rustig de lucht, met zijn blik doorboordt hij de vierde wand en injecteert zo betekenis in zijn ingenieuze moves.” – Focus Knack

 

Radical Light - Salva Sanchis
28 april om 20u in CC Evergem.
Organisatie CC Evergem.
vooruit.be/nl/show/detail/12210/Salva_Sanchis

 

Written on 16.02.18