www.vooruit.be

Franky Devos wordt algemeen coördinator van Vooruit

 

Description

Franky Devos wordt de nieuwe algemeen coördinator van Vooruit. Devos, momenteel algemeen directeur bij kunstencentrum BUDA in Kortrijk, volgt Stefaan De Ruyck op die onlangs startte als hoofd van de School of Arts Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Hij vervoegt zich bij het Coördinatieteam van Vooruit dat de dagelijkse leiding heeft over de kersverse Kunstinstelling.

Franky Devos (47) werkte voor Cultuurnet Vlaanderen en het Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond in Amsterdam. Sinds 2007 is hij algemeen directeur van kunstencentrum BUDA in Kortrijk. Met een enthousiaste ploeg bouwde hij het Buda-eiland uit tot een internationaal gerespecteerde residentieplaats voor ruim 60 theater- en dansgezelschappen per jaar en een filmhuis met een dagelijkse programmering van niet-commerciële films. Devos zette vanuit Kortrijk sterk in op de culturele samenwerking met Wallonië en Noord-Frankrijk.

Sinds 2012 coördineert Franky Devos ook het netwerk van partners uit onderwijs, cultuur, bedrijfswereld en overheid voor de programmering van de Budafabriek. Hij ontwikkelde een werking die de verbinding tussen deze maatschappelijke domeinen centraal stelt en projecten realiseert die kunstenaars, wetenschappers, ondernemers, studenten en actieve burgers samenbrengt, hands-on laat samenwerken en processen en resultaten deelt met een divers publiek.

Franky Devos: “Deze cross-sectorale aanpak illustreert mijn zoektocht naar antwoorden op vragen rond de huidige positie van de kunstpraktijk. Het is uitdagend dat ook Vooruit dit ernstig bevraagt en moed toont om die bevraging als leidraad te nemen voor de hertekening van de eigen organisatie.”

Paul Teerlinck, voorzitter van de Raad van Bestuur: “Franky staat voor de boeiende uitdaging om de missie van Vooruit als kersverse Kunstinstelling samen met de medewerkers en vele stakeholders te realiseren. Vooruit wil een open platform zijn in een rijk en divers netwerk van artiesten, organisaties en bezoekers. We zijn ervan overtuigd dat we met Franky een goede keuze gemaakt hebben om met zijn rijke ervaring het team van Vooruit te inspireren en te versterken in een gastvrij huis dat de deuren wijd opent naar de wereld.”

Franky Devos zal ten laatste na de zomer zijn nieuwe functie opnemen bij Vooruit. Tegen die tijd moet zijn opvolger bij BUDA bekend zijn. Veerle De Waele is tot dan waarnemend algemeen directeur van Vooruit.

Written on 10.04.17