www.vooruit.be

Blijven plakken in Vooruit

Supermenler

Description

In Vooruit zijn al veel mensen blijven plakken: na een theatervoorstelling in het Café, op een fuif in de Concertzaal, na het werk op het terras … In Gent zijn in de loop der jaren veel mensen van vreemde origine blijven plakken.

Blijven plakken, meer dan 50 jaar migratie naar Gent -gerealiseerd door het STAM- is een blik op de migratiegeschiedenis in Gent. De leidraad zijn 35 plekken in de stad die belangrijk waren voor de nieuwkomers. Een van die plekken is Vooruit...

Turkse film in Vooruit

In de jaren '70 opende Süleyman Alci het eerste Turkse restaurant in Gent. Het werd een vaste stek voor zowel Turken als Vlamingen. Vanaf 1976 vertoonden Süleyman en zijn broer Halil, op vraag van de gemeenschap, Turkse films. In die periode beleefde de Turkse cinema haar hoogtepunt, met meer dan 300 producties per jaar sprak men van het Turkse Hollywood. Eerst waren er vertoningen in de buurtcinema’s van de Sleepstraat en de Wondelgemstraat, later elke zondag in Vooruit. In de voormiddag kinderfilms, in de namiddag films voor een volwassen publiek. De Gentse Turken spreken nog steeds over de Cinema als ze het over Vooruit hebben.

Affiche aan de voorgevel van Vooruit

Aan de voorgevel van Vooruit is van 27 april tot 2 november een affiche te zien van één van de Turkse films die in de jaren zeventig werden vertoond in de huidige Theaterzaal. De film Supermenler uit 1979, was een imitatie van Superman, de gelijknamige Amerikaanse film met Christopher Reeve in de rol van superheld.

Meer info

http://www.blijvenplakkeningent.be/nl
http://humanexperience.stanford.edu/turkishfilm

 

Written on 23.04.14