www.vooruit.be

Food For Thought III

  •  Food For Thought  Food For Thought
  •   Food For Thought   Food For Thought
  •   Food For Thought   Food For Thought
  •   Food For Thought   Food For Thought
  •    
 Food For Thought   Food For Thought   Food For Thought   Food For Thought  
previous
next

Description

Voedselteams, stadslandbouw, coöperatieve vormen van landbouw… Stuk voor stuk kleine initiatieven en ondernemingen die elk op hun manier uiting geven aan een grotere transitiebeweging. Vooruit bracht al deze mensen samen tijdens de derde editie van Food For Thought.

10 jaar rekto:verso - Barbara van Dyck over zaden telen als vorm van activisme:

"Zaden telen op zich is uiteraard niet genoeg. Maar het is wel belangrijk. Als activist hoor je vaak het bezwaar dat je allerlei zaken aanklaagt, maar geen oplossingen aanbrengt. Eén ding waar je als activist voor moet opletten is om niet in resultaten te meten, wil je na enkele maanden of jaren niet met een burn-out geconfronteerd worden. Je moet denken ik de zin van het proces van sociale verandering. Iets dat voortdurend in de maak is. Het gevoel dat je er zelf aan bijdraagt, als één van de velen. Je maakt net zo goed als anderen de toekomst. Die weg die je bewandelt is misschien wel essentiëler dan men ons vaak wilt laten geloven. En staar je niet blind op die éne blauwdruk van de toekomst."

Zadenruilbeurs: seeds for the future

De Zadenbib

Het concept van de zadenbib is zo eenvoudig als geniaal. In de zadenbib kan je groente- en plantenzaden ontlenen, net zoals boeken, maar dan zonder uitleentermijn en zonder boetes. Het enige wat je in ruil hoeft te doen is zaden te oogsten van planten uit je tuin en die aan de bib schenken.
Het systeem werd in oktober 2012 in de bib van Londerzeel als eerste geïntroduceerd, ondertussen is er een zadenbib in Ekeren, Berchem, Sint-Agatha-berchem, Denderleeuw, Schilde, het EcoHuis Antwerpen, Gent, Houten (Nederland), Brussel, Herentals, Mariakerke en Merksem.

Netwerk zelf zaden telen

Het doel van Netwerk Zelf Zaden Telen is om succesvolle variëteiten te ontwikkelen en in stand te houden door middel van positieve massaselectie. Ze begeleiden ook mensen die zelf sterke variëteiten van plantensoorten willen kweken. Dat gaat enkel met zaadvaste rassen, of rassen waarvan je de kwaliteit in stand kan houden door middel van goede selectie.
Een voorbeeld van zo’n soort die ze in stand houden is een blauwe preisoort. Oorspronkelijk komt die van een kweker uit Mechelen. Nu, dertig jaar later, wordt die variëteit door hen bewaakt en verdeeld.

 

Written on 21.10.13