www.vooruit.be

Op zoek naar planten voor de Green Bastards Garden in het Voedeslbos en Farfield

Farfield (c) Jan Lietaerts

Description

In voorbereiding van de tuin gingen tuinier Willem Van Gucht en fotograaf Jan Lietaert op bezoek bij enkele gepassioneerde tuiniers om zeldzame zaden te verzamelen voor de tuin. Hierbij deel 2:

 

Het voedselbos

Na een tocht langsheen vers geploegde akkers bereiken we Het Voedselbos, in Nokere. Vriendelijk worden we door Bert Dhondt ontvangen en proeven zijn tuin in een kop verse kruidenthee. De opbouw van de tuin, in verschillende zones, springt onmiddellijk in het oog. Permacultuur!

Dichtbij het woonhuis gewassen in een heuse ‘stadstuin’ op het platteland, iets verder een productieve moestuin waarin geëxperimenteerd wordt met diverse grondbedekkingen. Verderop, aan de rand van het bos, tussen de struiken diverse gildes met op ieder ‘perceeltje’ florissante plantencombinaties. Aan de rand van het bos vinden we in een vochtige schaduwrijke omgeving een zwammenkweekplaats. Oesterzwammen en shiitakes, die we ter plaatse kunnen proeven. Misschien komt er ooit wel een varkentje diep in het bos, maar hiervoor is overleg met de buren nodig. Jonge bladeren van de bomen, waaronder beuk, Spaanse aak, linde en meidoorn kunnen in het voorjaar, wanneer nog geen sla beschikbaar is, in het bos geoogst worden. De eetbare bomen vormen een aanvulling op ons huidige eetgewoonte die vooral gericht is op het consumeren van eenjarigen, zoals tarwe, aardappel en mais.

Bij JNM (Jeugdbond voor Natuur en Milieu) verzamelde Bert een rijke kennis van wilde planten. Het bos, dat langzaam maar zeker omgevormd wordt tot een voedselbos, kent Bert reeds uit zijn kindertijd. Het was eigendom van zijn grootouders. Bovendien heeft hij met zijn lerarenopleiding alle troeven op zak om een educatief pakket rond permacultuur voor scholen en particulieren aan te bieden. Zijn tuin is dan ook eerder gericht op educatie, en ietwat minder op productie. Midden in het bos werd er daartoe een ruime lemen hut met een zelfontworpen zitbankkachel (rocketstove) gebouwd. Naast diverse workshops in de tuin begeleidt Bert ook scholen en andere organisaties bij het ontwerp en de opstart van een eigen moestuin en organiseert permacultuurontwerp jaaropleidingen (PDC).

Bert droomt van een kleine gezinsvriendelijke camping waar de tijdelijke bezoekers hun potje kunnen koken met vers geplukte ingrediënten. De plattelandsomgeving biedt diverse troeven voor een fiets of wandelvakantie, en natuurlijk kan er dan ook meegewerkt worden in de tuin.

In de tuin treffen we ook een composttoilet die de 'schoonmoederproef' doorstaan heeft, enkele kippen, een vijvertje, diverse fruitsoorten … kortom een prachtplaatje waaraan verder gesleuteld wordt.


Bekijk en lees alles over het Voedelsbos op www.hetvoedselbos.be.

 

Farfield

Op de grens Lovendegem - Vinderhoute bezoeken we Farfield. Een groen eiland omzoomd door een oude haagbeuk contrasteert met de omringende traditionele landbouw. Op deze voormalige boomkwekerij is sinds oktober 2012 een prille permacultuurtuin, Farfield, in aanbouw. Zekerheid over het langdurig gebruik van de grond is er jammer genoeg niet. Tine, Stephan en Michiel nemen het risico en verzetten iedere maandag een pak werk in de tuin in aanbouw.

Farfield (c) Jan Lietaert   Farfield (c) Jan Lietaert

Oude hulst en appelbomen werpen schaduw op de droge zandgrond. De jonge bioboeren gaan voor een zo eetbaar mogelijke tuin, bestaande uit een deel eenjarigen en meerdere vaste planten. Moedig opteren de pioniers om zoveel mogelijk ervaringsgericht te leren. Een basiscursus in Het Voedeslbos, google, Youtubefilmpjes en literatuur vormen de basis van hun tuinkennis.

Uit het snoeihout van de omringende oude haagbeuk wordt de structuur van de tuin gebouwd. Een composttoilet, een grote wormenbak en een koude bak werden uit recuperatiemateriaal vervaardigd. Tipi’s als steun voor erwten en bonen staan verspreid opgesteld. Diverse kweeksystemen zoals verhoogde bedden voor asperges en hegels kregen reeds een plaats. Verschillende teeltmethodes van aardappel worden in een leuke onderlinge competitie uitgetest. Voor de aardappelteelt wordt geen gebruik gemaakt van duur plantgoed. Enkele gehalveerde bioknollen vormen het pootgoed. Op een schaduwrijkere plaats werd zwammenbroed van diverse soorten oesterzwam, shiitake en fluweelzwam geïnjecteerd. Ook wordt er getest met de moeilijk kweekbare morieltjes.

Farfield - bijenhotel (c) Jan Lietaert   Farfield - Wormenbak (c) Jan Lietaert

Na een studie van Bee Yourself blijkt er op het terrein plaats voor 10 bijenkasten, die binnenkort in een bijenhal geplaatst zullen worden. Een vuurkring wordt omarmd door een cirkelvorming verhoogd bed voor meerjarige planten en kruiden en vormt het centrum van de tuin. Onder de zon, in de ingesloten windarme tuin loopt de temperatuur reeds tijdens de eerste meidagen flink op. Moedig worden distels verwijderd. Ondertussen steken de eerste maisplantjes, een aspergescheut en enkele erwten hun kop boven de grond. Prachtig, maar nog o zo pril en kwetsbaar.


Meer op www.farfield.be
 

Terug naar alle info over de Green Bastards Garden

Written on 28.06.13