www.vooruit.be

Stadsresidenten

 

STADSRESIDENTEN

Binnen het STADSATELIER organiseren we residentietrajecten - lees meer over residenties hier. Kunstenaars die zo’n traject opzetten onder het STADSATELIER noemen we STADSRESIDENTEN. Het gaat steeds om artiesten die de stad als context gebruiken en daar - vaak via participatieve kunstpraktijken - aan de slag gaan in hun werk. Naast een artistieke ambitie, streven ze vaak naar sociale en politieke impact.

De samenwerking met Vooruit kan op korte, middellange en lange termijn. Met elke maker leggen we een persoonlijk traject vast dat regelmatig wordt geëvalueerd en bijgesteld. Het hoofdaccent van dat parcours ligt op ruimte voor onderzoek en ontwikkeling.

In 2012 werden de STADSRESIDENTEN opgestart door toenmalig programmator Maarten Soete, met Elly Van Eeghem, Simon Allemeersch, Michiel Vandevelde, Maria Lucia Cruz Correia en Ewout D’hoore als eerste residenten. In 2014 kwamen daar Peter Aers, Veridiana Zurita, Einat Tuchman en het collectief BOUGIE bij. In 2017 werken o.a. Peter Aers, Lucinda Ra, Elly Van Eeghem, Maria Lucia Cruz Correia, Yinka Kuitenbrouwer, Naomi Kerkhove en Anoek Nuyens als Stadsresident.

Forest Fruit / Naomi Kerkhove